"Vissa anser att flaggan är rasistisk och diskriminerande"

Det råder delade meningar om den amerikanska Confederate-flaggan. Och särskilt efter att gärningsmannen som sköt ihjäl nio personer i en kyrka förra veckan hade den med sig vid skjutningen.

Confederate-flaggan har länge varit kritiserad för att främst förknippas med USA-söderns rasistiska historia samtidigt som många hävdar att den bara bär symbolen av ett historiskt arv.

Efter förra veckans skjutning i Charleston, där nio personer dödades av ensam gärningsman, har flaggans betydelse ifrågasatts igen.

Vill bli av med flaggan

Delstaten South Carolina har sedan år 2000 haft flaggan hissad på stadshuset, men nu vill guvernören Nikki Haley att flaggan tas ner.

Hon får stöd av flera medlemmar i den amerikanska senaten men tillägger samtidigt att de personer som vill ha flaggan uppe på privat egendom ska få ha den kvar.

"Frågan om rasism och diskriminering bubblar"

– För många svenskar är sydstatsflaggan en rasistisk symbol. Likaså för för vissa amerikaner, men inte alla, berättar Andreas Utterström som är USA-expert och fortsätter:

– De vars släktingar stred för sydstaterna och dog under det amerikanska inbördeskriget använder ibland flaggan som ett sätt att hylla sina avlidna familjemedlemmar.

Andreas Utterström berättar också att det varit diskussioner om flaggan under en längre tid.

– Under ytan bubblar dock frågan om rasism och diskriminering, något som härstammar från slaveriet och som USA inte gjort upp med. Det märks i det här fallet liksom vid kravallerna i Baltimore tidigare i år. Många svarta upplever att de är andra klassens medborgare, att de trakasseras av polisen och ofta skildras på ett stereotypt sätt i populärkulturen: alla lyssnar på hiphop, lever på bidrag, har åtta barn och bor i stinkande getton. Symboler som sydstatsflaggan, som många förknippar med slaveriet, blir därför rena brandfacklan.