Ur arkivet: Tio år sedan terrordådet i London

7:04 min

Det var mitt under morgonrusningen den 7 juli 2005 som tre bomber exploderade i Londons tunnelbana och en fjärde detonerade i en tvåvåningsbuss. 52 människor miste livet och över 700 skadades i Europas första självmordsattentat.

Dådet var inte oväntat, London ansågs stå på tur efter 11 september-attacken i USA 2001. Tidpunkten för den samordnade attacken var heller inte någon slump: flera världsledare hade just samlats för ett G8-möte i Skottland. Anledningen till attacken ansågs vara en hämnd för Storbritanniens medverkan i Irak-kriget.

Den dåvarande brittiske premiärministern Tony Blair lade skulden på islamistiska terroristgrupper, men han var noga med att betona att terroristerna endast agerade i islams namn, och att vanliga muslimer kände och förmedlade samma avsky för terrorn som resten av världen. "Det här är inte en attack mot ett land utan mot alla länder och alla civiliserade människor överallt" sa han i en intervju från G8-mötet.

I Människor och tro dagen efter dådet fick korrespondent Agneta Ramberg frågan om om hur brittiska muslimer reagerat på dådet. Hon berättade bl a att det från muslimskt håll fanns en känsla av utsatthet och en rädsla för att kollektivt utpekas som skyldiga. 

I flera europeiska länder, och även i USA, skärptes säkerheten efter bombdåden i London. Säkerhetspersonal patrullerade de allmänna kommunikationsmedlen i bland annat Frankrike, Italien och Spanien. I USA åkte beväpnad polis med bombhundar med tågen i de stora städerna.

Den 21 juli, på dagen två veckor efter de fyra bomberna i London, skakades stadens kollektivtrafik åter av fyra explosioner. Dessa var dock avsevärt mindre och ingen person blev allvarligt skadad. De drabbade tunnelbanestationerna evakuerades och linjerna stängdes av.

Londons polischef Ian Blair sa att situationen var "totalt under kontroll". Polischefen betonade också att han inte ville anklaga eller peka ut nån speciell grupp som ansvarig, utan att de skyldiga till dåden var enskilda kriminella.

I ett direktsänt tv-tal sa premiärminister Tony Blair att de nya explosionerna bara var menade att skrämma, och bad londonborna att försöka återgå till vardagen så gott det gick.