Mona Sahlin: Viktigt att bryta tystnaden om nynazismen

4:17 min

Vår rapportering om nynazisternas etablering i samhället har väckt många reaktioner. Men många vi kontaktat vågar inte delta i samtalet offentligt eftersom de upplever en hotbild. Den här tystnaden måste brytas, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Är det tyst om nynazismen i Sverige? Hur gör du? Väljer du att debattera eller väljer du att vara tyst? Kommenteringen är nu stängd.– Det sämsta man kan göra är att möta nazismen med tystnad. Om man inte ser att detta är nazister som i sin ideologi är ett faktiskt hot mot oss som vill leva fria liv, då misslyckas man. Man måste våga ta debatten, säger Mona Sahlin.

P4 Västernorrland har senaste dagarna bland annat berättat om hur högerextrema rörelser etablerar sig både i Europa och i Sverige. Men att tala om nynazismen i Sverige idag är inte okomplicerat. Flera personer, både privatpersoner och myndighetsanställda, som vi har varit i kontakt med, vågar inte delta i samtalet offentligt på grund av att de upplever en hotbild.

Man måste se dem för vad de är. Man måste våga ta debatten och man måste ha en strategi.

Vi har rapporterat att en nazistprofil blivit anställd som deltidsbrandman i en ångermanländsk by. Personen är aktiv inom den militanta organisationen Svenska motståndsrörelsen. Mannen kommenterar själv på en lokal hemsida att han "utför jobbet i enlighet med de föreskrifter och den värdegrund som är bestämd av arbetsgivaren."

– Om man är aktiv nazist, en aktiv medlem i Svenska motståndsrörelsen, så är man per definition en farlig person. Framförallt för människor som han uppfattar som fiender, som till exempel är den med en annan hudfärg, säger Mona Sahlin.

– Jag tycker det är djupt problematiskt. Även om han och hans chefer kanske säger att han kan skilja på det här, så är det svårt att gå från att rädda liv på dagen till att argumentera mot vissa människors rätt att existera i vårt land, säger Mona Sahlin.

Har man ett arbete som deltidsbrandman så bygger det på ett förtroende. Jag kan tänka mig situationer där många som skulle ha hjälp istället känner sig rädda.

I sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism reser hon runt bland kommuner för att stärka och stödja lokal samverkan i förebyggande syfte mot extremismen.

– Alldeles för många tar inte riktigt hotet från nazismen på allvar. Man är historielös, säger Mona Sahlin.