Norrköping

Stor manlig dominans på Bråvalla

1:33 min

Föreningen Jämställd festival kritiserar Bråvalla för att inte ha bokat fler kvinnliga akter till festivalen. 

Nu när årets upplaga av Bråvalla festivalen närmar sig, uppmärksammar föreningen Jämställd festival hur stor andel av artisterna som är manlig. Hela 78 procent av startuppställningen är män, något som förklaras med att festivalen bokar det publiken vill ha.

– Vi tänker väldigt mycket utifrån vad vår publik vill ha. Vi bokar artister som vår publik vill ha som är tillgängliga, säger Niklas Westergren, marknadschef på festivalarrangören FKP Scorpio.

På föreningen Jämställd festival tycker pressansvariga Kristina Wicksell att det är konstigt att Bråvalla inte har lyckats boka fler kvinnliga artister.

– Det är väldigt tråkigt när Bråvalla är en så pass bred festival. Det är konstigt att de inte lyckas boka fler kvinnliga akter. Det finns väldigt många andra festivaler som lyckas boka betydligt fler kvinnliga artister utan problem så jag vet inte riktigt vad Bråvalla gör, säger Kristina Wicksell.

Enligt föreningen Jämställd festival är det alltså 78 procent manliga musikakter på årets Bråvallafestival i Norrköping. Niklas Westergren, marknadschef på festivalarrangören FKP Scorpio besvarar kritiken så här:

– Det är fortfarande en siffra som vi inte alls är nöjda med. Vi vill ha många fler kvinnliga artister på Bråvalla. Vi har försökt att boka så många som möjligt. Många vi försökt boka har inte varit tillgängliga.

Kristina Wicksell tycker bokningsgruppen på Bråvalla bör fundera ut en strategi så fort som möjligt för att komma till rätta med problemet.