Kaos i Calais vid strejk i hamnen

1:23 min

När hamnarbetarna i Calais i Frankrike gick ut i strejk under tisdagen stoppades både färjetrafiken och trafiken genom Eurotunneln som förbinder Storbritannien och Frankrike. Samtidigt försöker hundratals flyktingar, som vill till Storbritannien, att ta sig in i de stillastående fordonen.

Videoupptagningar visar hur ett stort antal unga män springer längs vägrenen, några klättrar in i långtradarnas lastutrymmen, när fordonen saktar ner på grund av köerna innan Eurotunneln.

Fransk polis jagar flyktingarna och har använt tårgas för att hindra dem från att nå tunneln. Brittiska utrikesministeriet uppmanar nu alla britter som kör i området att låsa dörrarna.

Antalet flyktingar som slår läger i Calais, eftersom de hoppas kunna ta sig över till Storbritannien, har stigit från ett par hundra i början av förra året till över 3000 nu. Många av dem har idag gjort desperata försök att ta sig över kanalen i samband med de franska hamnarbetarnas strejk.

Arbetarna protesterar mot att deras arbetsgivare planerar att sälja två färjor till en konkurrent, vilket de menar hotar 120 jobb. De strejkande har tänt eld på bildäck på järnvägsspåren och ockuperat lastkajen. Fransk polis har satt in tårgas också mot hamnarbetarna.

Myndigheterna i Calais är oroliga för att det här bara är början på en besvärlig sommar och borgmästaren i staden hotar att stänga både tunneln och hamnen om inte något görs åt situationen. Han säger till BBC att ansvaret ligger på de brittiska myndigheterna.

Under tisdagskvällen öppnades trafiken i Eurotunneln igen.