Stefan Edman nämns som Björks efterträdare

Miljödebattören Stefan Edman från Ljungskile är ett av det namn som nämns i diskussionen om vem som ska efterträda kommunalrådet Lennart Björk när han avgår efter nästa val.

Anders Johansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Alf Gillberg,
ordförande i kommunfullmäktige är två kända namn som nämns liksom doldisarna Anna-Lena Heydar och Christian Persson.

Men det i särklass mest kända namnet -och samtidigt en verklig outsider i sammanhanget- är Stefan Edman från Ljungskile. Han är en av landets mest kända miljödebattörer, har arbetat som politiskt sakkunnig åt regeringen och varit Göran Perssons rådgivare i miljöfrågor. Han är också regeringens ensamutredare om hållbar utveckling.

Det finns en liten grupp socialdemokrater i Uddevalla som kontaktat Stefan Edman och uppmanat honom att ge sig in i kommunpolitiken och som ser honom
som ett blivande kommunalråd.

Stefan Edman är ett känt ansikte med utstrålning och stor förmåga att kommunicera.

Han har också ett förflutet som kommunpolitiker och var för drygt 20 år sedan både kommunfullmäktige- och nämndeledamot i Växjö kommun. Han har också varit vice ordförande i Broderskapsrörelsen, de kristna socialdemokraterna.

Vi har inte nått Stefan Edman för en kommentar, men en person som står honom nära betraktar det som helt uteslutet att han ställer upp. Han trivs bäst i den roll han har nu, som fristående debattör och utredare.

Den här socialdemokratiska källan säger också att socialdemokraterna i Uddevalla måste städa upp i eget bo och inte ta någon utifrån.