Många i Europa kritiska mot Ungern

2:00 min

I går meddelade Ungern att landet inte längre kommer ta emot flyktingar som en gång lämnat Ungern och åkt vidare till ett annat EU-land. Beslutet har väckt starka reaktioner i Europa och särskilt hård kritik kommer från grannlandet Österrike.

– Österrike kan inte tolerera detta, var den österrikiske utrikesministern Sebastian Kurz skarpa budskap till den ungerska regeringen efter att Ungern meddelat att landet tills vidare inte kommer följa den så kallade Dublinkonventionen inom EU:s flyktingpolitik.

Dublinkonventionen säger att en asylansökan ska behandlas i det första EU-land som en flykting eller migrant kommer till. Men många av de personer som tar sig in i EU via Ungern reser dock sedan vidare till andra EU-länder.

Ungerns kontroversiella beslut innebär alltså att landet inte längre kommer acceptera att ta tillbaka de asylsökanden som åkt vidare till andra EU-länder, som EU-reglerna kräver.

– Den ungerska båten är full, sa den ungerska regeringens talesperson till den österrikiska tidningen Die Presse.

Enligt Ungern har cirka 60 000 människor tagit sig in i landet illegalt bara i år och den ungerska regeringen menar att man bara har plats för maximalt 3000 flyktingar per år.

Grannlandet Österrike har tagit emot många av de personer som tagit sig vidare från Ungern västerut, men med det ungerska beslutet kan Österrike inte längre skicka tillbaka personer till Ungern som EU-reglerna säger.

Det kontroversiella beslutet kommer bara några dagar före EU-toppmötet i Bryssel, som bland annat kommer handla om EU:s flyktingpolitik.

– Vi vill se en europeisk lösning men vi måste bevaka ungerska intressen, säger den ungerska regeringens talesperson.

EU-kommissionen har också reagerat upprört över det ungerska beslutet och kräver en förklaring.

Det är inte bara i Ungern som flyktingfrågan har lett till kontroverser inom EU på sistone. Frankrike har till exempel vägrat låta migranter som först kom till Italien att resa in i Frankrike, vilket lett till kritik från Italien.

En liknande konflikt har Frankrike haft med Storbritannien om migranter som försöker ta sig från Frankrike till Storbritannien över Engelska kanalen.

Italiens premiärminister Matteo Renzi kräver nu att EU på toppmötet senare i veckan fattar beslut om nya strategier för den gemensamma flyktingpolitiken.