Ansvarig chef: Uppsala ska se över förorenad mark

1:42 min

Uppsala kommun ser nu över var det eventuellt kan finnas förorenad mark runt om i stan. I morse kunde vi avslöja att ett markarbete i Kungsängen stoppats på grund av att det kan finnas nedgrävda tunnor med cyanid i marken.

– Det finns ju potentiella risker överallt i hela stan. Det gör det. Just nu håller vi på med ett arbete runt förorenade jordar, vi håller på med en kartläggning och en åtgärdsplan. Vi är precis igång och tittar på det nu, säger Michael Eriksson, gatu- och parkchef på Uppsala kommun.

Som P4 Uppland berättat ska de här cyanidtunnorna ha grävts ner i ett område i Kungsängen under 1950-talet, enligt en tidigare anställd i området.
Det här har kommunen känt till sedan flera år tillbaka enligt dokument som P4 Uppland tagit del av.

Företaget som nu gräver i området för kommunens räkning säger att de inte fick veta något om det här. Michael Eriksson säger att han inte kände till de misstänkta cyanidtunnorna, och därför heller inte informerade företaget innan de började jobba.

– Vi har samlat på oss den kunskap som vi brukar göra i alla såna här typer av entreprenader. Vi bedriver mängder av olika av arbeten och vi gör precis på det sätt som vi gör på andra ställen, säger han.

Om det är så att ni gör som ni alltid har gjort, och inte hittat det här - hur ska man vara säker på att det inte finns sånt här eller annat på andra ställen?

– Nej, men det är korrekt. Det här måste vi så att säga, vi kan ju inte lämna det här utan att snäppa upp oss.

Enligt dokument från länsstyrelsen har det gjorts undersökningar av delar av den här marken tidigare, där man inte hittade några cyanidtunnor.
Och kommunen säger att nya prover inte heller visar på cyanid.

– Nu gör vi allt vad vi kan för att gå igenom det här området och verkligen få full klarhet i vad är det som finns där. Hittills har vi inte hittat nåt, säger Michael Eriksson på Uppsala kommun.

Tänker ni undersöka om det finns tunnor i det här området?

– Vi schaktar för vad vi behöver för vägarna, vatten och avlopp, inget annat. Just i det här området nu där det finns anledning att tro, där jobbar vi enligt den arbetsmiljöplan vi tagit fram, säger Michael Eriksson, gatu- och parkchef på Uppsala kommun.