Stopp för förslag om flyktingkvoter

1:29 min

I morgon ska EU-länderna ta ställning till om att införa bindande flyktingkvoter för varje land. Men innan toppmötet ens hunnit börja ser det ut att bli tvärstopp för det förslaget.

På EU:s toppmöte i Bryssel i morgon är huvudämnet om EU-länderna ska gå med på att införa bindande flyktingkvoter för där varje land måste ta emot ett visst antal flyktingar som nu finns i Grekland och Italien.

En högt uppsatt EU-tjänsteman i Bryssel säger i dag att det aldrig kommer att gå att få EU-länderna att enas om att varje land ska ta emot ett antal flyktingar beräknat på det enskilda landets ekonomi.

Det handlar om 40 000 flyktingar i Italien och Grekland som de andra länderna ska dela på just för att trycket är så hårt på Italien och Grekland.

Redan förra veckan på ett migrationsministermöte i Luxemburg stod det klart att framför allt de gamla öststaterna med Polen i spetsen var mot bindande flyktingkvoter.

– Vi kommer att försvara vårt förslag till slutet, sa EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos då.

För att ett sådant förslag ska gå igenom krävs en kvalificerad majoritet. Och eftersom nästan hälften av EU:s medlemsländer är enligt uppgift idag är mot bindande kvoter är det inte möjligt att uppnå en sådan majoritet.

Vad EU:s regeringschefer då förmodligen försöker göra är att hitta ett annat sätt att avlasta Grekland och Italien genom att ändå ta emot 40 000 av flyktingarna som finns i de två länderna.

För Sverige är det i så fall ett klart nederlag eftersom svenska regeringar i åratal kämpat för att få stopp på att så många EU-länder tar emot så få flyktingar.