Så här stora magsjukeutbrott är ovanliga i Sverige

5:43 min

Minst 300 personer har insjuknat i magsjuka – och nu väntar man på provsvaren för att se om det finns något i det kommunala dricksvattnet. När sådant här händer är det oftast avloppsvatten som kommit in i dricksvattensystemet, säger Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan i Kristianstad.

Sedan i tisdags kväll uppmanas alla i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd att koka vattnet och den uppmaningen kvarstår tills man vet mer om vad som hänt.

Just nu analyseras vattenproverna och under onsdagskvällen väntas det första provsvaret. Ann-Sofi Rehnstam-Holm är inte involverad i den analys av vattnet som just nu görs.

– Det vanligaste när sådant här inträffar är att det har läckt in avloppsvatten i dricksvattensystemet , säger Ann-Sofi Rehnstam-Holm, prorektor Högskolan i Kristianstad och professor i mikrobiologi.

– Det som spolas ner i toaletten har hamnat fel, helt enkelt.

Hur farligt kan det vara?

– Svårt att säga, när vi inte vet vad det är. Det kan vara ett tarmvirus, typ vinterkräkvirus. Det kan vara bakterier, och det kan också vara cryptosporidium som drabbade Umeå och Östersund för några år sedan. Den kan vara jobbig och också mer långvarig.

– Det tar tid att göra vattenanalys och få fullständig klarhet i vad som orsakat det här.

Många är oroliga – hur länge ska man koka vattnet?

– Man bör koka ett tag, omkring fem minuter.

– När det gäller att använda vatten på annat sätt än till mat och dryck, som exempelvis använda det till att diska och tvätta ska man inte vara orolig alls, säger hon.

Om det inte skulle vara vattnet då?

– Då skulle det vara om alla ätit samma sak, till exempel varit på en fest och ätit samma mat.

Vattnet i byarna kommer från grundvattnet, den djupborrade vattentäkten i Everöd.