Stora skillnader för barnen till EU-migranter

2:06 min

Ett hundratal rumänska barn befinner sig i Sverige för att tigga med sina föräldrar i Sverige, uppgifter som bekräftas av bland annat biståndsorganisationer och regeringens natinella samordnare för utsatta EU-medborgare. Men i Sverige är det sällsynt att barnen får gå i skola - trots alla barns rätt till skolgång.

– Jag har funderat på att ta hit mina barn för här får de mat och de skulle ha det bra även om de sov i en bil, säger Florin som tigger i centrala Stockholm.

Han sitter på ett par kassar och tigger från personer som ska ta ut pengar vid bankmaten och berättar att han vill spara pengar så han kan skaffa pass till sina barn och ta med dem till Sverige i framtiden.

Om barnen till EU-migranter erbjuds härbärgen eller skolgång skiljer sig åt mellan landets kommuner. På vissa håll i Umeå och i Uppsala kan barn erbjudas en sängplats på ett härbärge eller en dagmottagning. I Göteborg förekommer det att barnen kan erbjudas skolundervisning, men inte härbärge.

I Stockholm kontaktas dom sociala myndigheterna om barnen kommer till ett härbärge - och en utredning inleds för att se över barnet levnadsvillkor.

Men vad som är orsaken till att EU-migranters barn finns i vissa kommuner och inte i andra vet ingen med säkerhet.

- Jag har träffat något 55-tal kommuner så här långt. Jag kan se att det finns ett samband mellan hur kommunen agerar och frågan om det förekommer barn på orten eller inte.

Margaretha Svensson Paras är verksamhetschef vid Stadsmissionen i Uppsala. Hon bekräftar att deras verksamheter i Stockholm och Göteborg skiljer sig från den i Uppsala.

– Våra systerorganisationer i Stockholm och Göteborg tar inte emot barn.

Florin, som tigger i Stockholm, drömmer om att ta hit sina barn och att de skulle kunna få gå i svensk skola.

– Planen är att gå ihop två - tre familjer och skaffa en bostad, en lägenhet eller så, säger han.