Kylan och regnet stör baggarnas sexliv

1:36 min

Den kalla och regniga försommaren har även påverkat Blekinges landskapsdjur ekoxen som liksom vi gillar varmt och soligt väder.

Kylan och regnet har gjort att ekoxen som nu ska ut och para sig i stället suttit och tryckt under exempelvis en stock.

Antalet observationer rapporterade till länsstyrelsen har mer än halverats jämfört med förra året från 25 samma tid till tio nu.

Sofie Willman är länsstyrelsens skalbaggsexpert.

- Ekoxen behöver värme för att kunna röra sig och flyga, så de ligger och trycker nu och väntar på varmt väder, säger hon.

Kylslagna och stela
De stackars ekoxarna blir så kylslagna i det här vädret så de blir alldeles stela och kan inte flyga, vilket nästan är en förutsättning för att kunna hitta ett exemplar av motsatt kön och säkra överlevnaden.

Ekoxen är med sina 8,5 cm Europas största skalbagge. De stora överkäkarna gav den förr namnet horntroll, och en kall säsong kan ha ödesdigra konsekvenser för fortplantningen för detta luftens troll.

- Just för den här generationen skulle det ju kunna ha det, men det märker vi först om fyra, fem år när larverna från i år ska komma fram som fullbildade skalbaggar, det är först då vi ser hur det gick med reproduktionen 2015, säger hon.

Gynnas av stubbar
Ekoxen gynnas av gamla ekstubbar och död ved, och en som lärt sig det är Jens Jönsson som är nyinflyttad i Bjälkatorp, Rödeby. Han hörde av sig till radion tidigare i våras när han grävde upp en gammal stubbe och hittade tolv fullvuxna djur och tre larver.

"Ekoxpappan"
Ekoxen är fridlyst och hittar du den i en stubbe måste stubben grävas ner igen. Men trots Jens Jönssons miss, och kylan, verkar ekoxarna trivas där, för han fortsätter hitta exemplar.

- Det stämmer, det har blivit några stycken, mest runt huset och garaget, men i gräsmattan också. Så man får se upp när man klipper, säger Jens Jönsson, som nu fått tillnamnet "ekoxpappan" på jobbet.