Morgonen med Anders Liljeqvist

Första provsvar på förorenat dricksvatten

5:39 min

Nu har de första provsvaret från testerna av det förorenade dricksvattnet från flera samhällen utanför Kristianstad. Hon betonar att resultaten är preliminära, men att provsvaren stärker teorin om att någon form av förorening har kommit in i ledningarna och sedan i dricksvattensystemet.

Malin Bergkvist, kommunikationsstrateg vid Kristianstad kommun, säger till P4 Kristianstad att det rör sig om koliforma bakterier som är över tillåtna nivåer.

Hon betonar att resultaten är preliminära, men att provsvaren stärker teorin om att någon form av förorening har kommit in i ledningarna och sedan i dricksvattensystemet.

- Man kan säga att det är smuts och det är smuts som ofta kommer ifrån jord men koliforma bakterier kan också vara spår av till exempel avföring, säger Malin Bergkvist, kommunikationsstrateg vid Kristianstad kommun.

Varför bakterierna har kommit in i dricksvattnet vet man ännu inte eftersom provsvaren är preliminära. Resultaten kommer att bli bekräftade under torsdagskvällen och det kommer även att komma fler resultat i slutet av veckan.

- Nu måste vi börja spåra smittkällan och då kommer vi att titta igenom ledningssystemen i området för att få reda på var smittan har kommit in, säger Malin Bergkvist, kommunikationsstrateg vid Kristianstad kommun.

Det var igår som invånare började visa symtom på magsjuka och kommunen har fram till onsdagskvällen fått in anmälningar från omkring 400 mer eller mindre sjuka i magsjuka främst i Everöd och Östra Sönnarslöv.

Alla som bor i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd uppmanas fortfarande att koka sitt vatten.

Vattentankar finns också utplacerade i de berörda områdena.
Mer information på Kristianstads kommun