Kyrkogårdschef larmar om arbetsmiljö

2:09 min

I en skrivelse till Malmö stad klagar Kyrkogårdsförvaltningen på att vattenkannor försvinner och att Sankt Pauli södra kyrkogården används som toalett.

Kyrkogårdschefen Malte Sahlgren hävdar att EU-migranterna i ett närliggande tältläger ligger bakom detta. Han vill att kommunen ska ordna bättre boende åt dem.

Det var förra veckan som kyrkogårdschefen skickade ett mejl till Malmö stad och polisen om att arbetsmiljön på Sankt Pauli-kyrkogårdarna är ohållbar. Värst är det på Sankt Pauli södra kyrkogården där arbetarna får städa undan avföring i buskarna, enligt Malte Sahlgren.

– De använder den som toalett och uträttar sina behov, tvättar kläder i våra vattenposter och våra serviceanläggningar och stjäl våra vattenkannor, säger han.

Enligt Malte Sahlgren är det EU-migranterna från det närliggande tältlägret på Industrigatan som utför sina behov i kyrkogården.

– Det påverkar ju vår arbetsmiljö. Det är ju inte så angenämt för vår personal att gå och sanera efter andras behov. Det är ju egentligen kyrkogårdsbesökarna också som blir väldigt hårt drabbade, i med att det inte finns några vattenkannor när de besöker sina gravar och behöver vattna de säsongsblommor som de har satt ut, säger Malte Sahlgren.

Hur vet ni att det är EU-migranterna som bor i lägret?

– Det är uppgifter från både personal och framförallt är det uppgifter från kyrkogårdsbesökare som ringer in till vår kundtjänst och meddelar och beklagar sig.

Förra veckan slog Länsstyrelsen fast att de som bor i tältlägret får bo kvar där. Beslutet kom efter att Miljöförvaltningens förbud för lägret överklagades i våras. Det finns inget rinnande vatten i lägret och den sanitära situationen har tidigare kritiserats av Miljöförvaltningen.

Kyrkogårdschefen Malte Sahlgren tycker att kommunen borde ordna en bättre plats för EU-migranterna att bo på.

– Vi förstår naturligtvis att det är en problematik i detta, det begriper vi så att säga. Vi har inte agerat tidigare i detta, men nån gång tycker man att nu får det vara nog. Vi tycker inte det är okej, helt enkelt att man beter sig på det här viset. Man får agera annorlunda från kommunen till exempel för att hitta bättre platser för dem att vara på, säger Malte Sahlgren.