Electrolux lämnar Mariestad

2:19 min

I dag blev det klart att eran med Electrolux i Mariestad är över. Personalen informerades om beskedet på förmiddagen.

Den senaste tiden har kylskåpsfabriken, med 250 anställda i Mariestad, utrett sin framtid i kommunen. Man har suttit i förhandlingar för att eventuellt hitta någon annan entreprenör som kan ta över.

Klockan 11 i dag kallades personalen till ett informationsmöte där de fick veta att produktionen kommer att flyttas till Ungern.

- Naturligtvis är det ett jättetråkigt besked att ge till de anställda, säger platschefen Magnus Karlsson till P4 Skaraborg.

Flytten börjar i tredje kvartalet 2016. Det är ännu inte klart med någon ny entreprenör som kan ta över eventuell produktion i fabrikslokalerna och eventuellt sysselsätta de som nu förlorar sina jobb.

- Sökarbetet pågår och vi har faktiskt ett par stickspår som vi utreder just nu. Syftet med att leta efter en extern eller intern intressent som vill driva verksamheten vidare, är att ha kvar sysselsättning för så många som möjligt.

Bakgrunden till flytten är att "tillverkningskostnaden per produkt i Mariestad inte längre är konkurrenskraftig" och att det finns en överkapacitet i branschen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

- Jämför jag timkostnaden för att montera ett kylskåp i Mariestad jämfört med Ungern, så är det ungefär fem gånger dyrare i Mariestad, säger Karlsson.