Almedalen attackeras i en ny bok

3:24 min

Den här veckan är det Almedals-veckan som ordnas varje sommar i Visby på Gotland. Almedalsveckan är som en stor politisk fest, där mäktiga politiker får chansen att träffa vanliga människor ute på gatan. Men samtidigt kan det vara en farlig plats.

Klicka på texten för att läsa mer

Ny bok
På Almedalsveckan kan vanliga människor komma väldigt nära mäktiga politiker och ledare. Många tycker att det är bra, men samtidigt finns det en risk att politikerna råkar illa ut. Det har säkerhetsexperten Erik Lewin skrivit en bok om. Så här står det i Erik Lewins bok "Almedalen har fallit":
"Explosionen ekade mellan husen. Fönstren förstördes i de närmaste kvarteren. Framsidan på huset rasade ihop och branden som utbröt spred sig snabbt."

Dålig säkerhet i Almedalen
I den här boken kommer terrorister till Almedalsveckan just då alla viktiga politiker, experter och militärer är samlade där. I boken är det en grupp nazister som attackerar Almedalen. De spränger bomber, skjuter människor och tar statsministern och flera andra av Sverige viktigaste ledare till fånga.

Erik Lewin säger att han har undersökt säkerheten i Almedalen och skrivit den här boken för att visa att något liknande skulle kunna hända i verkligheten. Fast han säger också att han överdriver lite.
-Först och främst är det här en roman och som roman får man väl dra på lite, vilket jag har gjort för att belysa utmaningen med att ha alla de här människorna på en och samma plats, säger Erik Lewin.

Kommer nära ledarna
Det är väldigt många som samlas i Visby under Politikerveckan i Almedalen. Dit kommer förstås partiledarna och andra viktiga politiker. Men också experter, företagsledare, militärer och journalister. Samtidigt är det fullt med turister i Visby nu på sommaren. Under den här veckan är det väldigt lätt för vanliga människor att gå fram och prata med någon känd politiker.

Erik Lewin säger att han själv gillar Almedalsveckan just för att det är så öppet och för att vanliga människor kan få träffa sina politiker där. Men samtidigt är det dålig säkerhet där, tycker han:
- Almedalsveckan som den är nu går inte att skydda mot ett terrordåd. Det är rent fysiskt omöjligt: Trånga gränder, så mycket människor, och samtidigt ingen acceskontroll. Då kan man ju bära fram väskor, ryggsäckar, man kan ha saker under jackorna och komma väldigt nära de människor som är där, säger Erik Lewin.

Svenskar lär sig kriga
Just nu finns det både krig och terrorism i andra länder som också svenskar är inblandade i. Det finns svenska nazister som åker och krigar i till exempel Ukraina. Och så finns det islamister som åker och strider för terrorgruppen IS i Mellanöstern. De här svenskarna lär sig att kriga, spränga bomber och skjuta. En del av dem kommer tillbaka till Sverige och kan fortsätta att begå terroristbrott här:
- När sån här kunskap finns i landet, så är frågan: är våra myndigheter, är vi, beredda på vad det skulle kunna innebära om vi råkade ut för det här själva?

Borde samarbeta
Svenska myndigheter som Säkerhetspolisen, den vanliga polisen och militären borde samarbeta med varandra om hur de skulle göra om något stort terrordåd hände i Sverige, tycker Erik Lewin. Han tycker att svenska myndigheter kan lära sig av hur andra länder som har attackerats har gjort:
Om vi har sett nu alltifrån det värsta: Nine eleven, Breivik på Utöya, Madrid Köpenhamn Bryssel Paris och så får man översätta det till Sverige och se till att man är så förberedd som möjligt ifall någonting skulle hända, säger säkerhetsexperten Erik Lewin som alltså har skrivit en bok om en påhittad terrorattack mot Almedalsveckan.