Kina klagar till UD om Ekorapportering

Efter Ekots rapportering förra veckan att Säpo misstänker att staten Kina bedriver ett organiserat forskningsspionage på svenska universitet har Kina kontaktat UD med ett formellt klagomål.

För en vecka sedan rapporterade Ekot att Säpo misstänker att staten Kina bedriver ett organiserat forskningsspionage på svenska universitet. Uppgifterna kommer från flera källor inom Säpo.

Bland annat granskar Säpo ett fall där kinesiska gästforskare på Karolinska institutet i Solna misstänks ha stulit viktigt forskningsmaterial som inte är publicerat eller patenterat.

Olämpligt tycker Kina
Den här rapporteringen har fått kinesiska ambassaden att kontakta utrikesdepartementet med ett formellt klagomål.

Kina tycker bland annat att det var olämpligt att Säpo pratade med Ekot innan utredningen var klar och någon officiell rapport hade skrivits. Varken utrikesminister Laila Freivalds eller någon annan på UD vill på måndagen kommentera det kinesiska klagomålet.

Kina har även kontaktat KI
Den kinesiska ambassaden har också uppvaktat Karolinska institutet. Ambassaden var missnöjd med vad som rapporterats och ville att rektorn skulle agera utåt, annars kunde förbindelserna med Kina skadas. Enligt Kinas ambassad bedrivs inget spionage av kinesiska gästforskare.

Karolinska institutet, KI, har de senaste dagarna på sin hemsida och i andra medier försökt tona ner Säpos misstankar om spionage.

– Vi bad henne (KI:s rektor Harriet Wallberg Henriksson) klargöra den sanna informationen och då publicerade de något på hemsidan. Det var därför de satte det på hemsidan, säger Sun Ling, forskningsråd på kinesiska ambassaden i Stockholm.

Inte påverkats av påtryckningar
KI:s rektor Harriet Wallberg Henriksson säger att hon inte tagit intryck på de kinesiska påtryckningarna när man efter en dags utredning konstaterade på hemsidan att det inte fanns någon grund för att misstänka forskningsspionage på KI.

– Jag har inte agerat utåt efter någon uppmaning från Kina, säger Harriet Wallberg Henriksson.

Det är bara som de upplever det?

– Ja, det måste ju vara så de vill tolka det i så fall, säger hon.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se