Räddningstjänst slutar öva med skum

1:22 min

Efter larmet om att kemikalier från släck-skum förorenat dricksvatten har Mälardalens- brand och räddningsförbund valt att helt sluta med brandskum vid övningar.

Landets länsstyrelser gjort gemensam sak och kartlagt hur många platser som kan vara förorenade - och det kan vara så många som 500.

Mälardalens brand- och räddningsförbund har slutat att släcka med skum under övning sedan i maj, eftersom man inte riktigt vet vilken typ av skum som är farlig, menar de.

– Den här osäkerheten har gjort att vi begränsar användningen till livräddande åtgärder, och ingen övningsverksamhet, säger Per Vikner, räddningschef på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Per Vikner berättar att de väntar på en utredning som genomförs vid Örebro universitet som ska kartlägga vilket typ av skum som är miljöfarligt och farligt för människokroppen.

– I andra kommuner har man upptäckt att det här finns i miljön på vissa ställen. Nu tror vi att det här är långt tillbaka i tiden, och att det är skum som inte vi använder. Just nu har vi vidtagit försiktighetsåtgärder, säger Per Vikner.

Nu kommer man istället att öva med enbart med vatten. Något som inte är optimalt, menar Per Vikner, eftersom det är en viss skillnad mellan skum och vatten:

– De som har jobbat länge har sett hur det fungerar, många gånger. Värre blir det för de som är nyanställda som mer eller mindre får titta på film. De kommer inte se effekterna av det, och det är inte lika bra, säger Per Vikner.