Fler bybor i Medelpad utbildas i att hjälpa till vid olyckor

4:40 min

Projektet med bybor som utbildats för att kunna ut rycka ut vid brandlarm, trafikolyckor, befarade hjärtstopp och drunkningstillbud i väntan på räddningstjänst och ambulans har utökats från fem byar till nio byar i Medelpad.

Vad tycker du om att allmänheten utbildas i att hjälpa till vid olyckor? Diskutera i kommenteringen!

Projekt har varit lyckat, enligt Tomas Åslin från räddningstjänsten som varit med och startat upp det. Han nämner bland annat ett exempel från Överturingen där byborna lyckades stoppa en brand.

– De lyckades släcka en brand i ett garage så den inte spred sig till andra byggnader.

Projektet startade för snart två år sedan i fem byar och har nu utökats till nio byar. Skatan, 2,5 mil söder om Sundsvall, var en av de första byarna där bybor utbildades för att hjälpa till vid olyckor och bränder. När P4 Västernorrland besöker Skatan är Tomas Dahlin från Sörberge där för att ta en fisketur med sin båt och fyra barn. Han är själv deltidsbrandman och ser att det finns ett stort behov av att allmänheten kan hjälpa till vid olyckor och bränder på ett ställe som Skatan.

– Det är tiden det handlar om. Vid till exempel ett akut hjärtstopp är det viktigt att få hjälp så fort som möjligt. Det kan rädda liv, säger han.

Ett 30-tal frivilliga i Skatan har utbildats i hjälpa till vid drunkningstillbud, släcka bränder, utföra första hjälpen vid olyckor och hjälpa till vid hjärtstopp. Två av dem som utbildats är Barbro och Anders Åsander. Hittills har dom inte behövt åka ut på något tillbud. Men de är redo att rycka ut när det behövs och tycker att det är en självklarhet att ställa upp.

– Dels för egen del att få utbildning i detta och kan man hjälpa någon annan är det självklart att man vill göra det.

Numera är det nio byar med i projektet. Förutom Skatan är det Norrhassel, Sulå, Indal och Holm i Sundsvalls kommun, Överturingen, Byberget och Naggen i Ånge kommun och Ljustorp i Timrå kommun.