Avgörande ögonblick: Siri Derkerts utsmyckning i Östermalms T-bana

3:33 min

Siri Derkerts inristade teckningar och ord täcker väggarna nere i Östermalms tunnelbana. 1965 var utsmyckningen klar. Älskad av många, men också kontroversiell med sitt feministiska budskap.

1965 avslutade konstnären Siri Derkert sin utsmyckning av Östermalms tunnelbanestation. Tre år senare - 1968 - träffar radions Britt Edwall då 80-åriga Siri Derket på perrongen.

Siri Derkert for som så många andra konstnärer till Paris på 1910-talet. Var en pionjär som svensk kubist, men ett erkännande för det fick hon först flera decennier senare.

När hon gjorde utsmyckningen av Östermalms Tunnelbanestations väggar hade hon redan länge arbetat föreställande, berättande. Nästan som hällristningar i betongen. Kvinnogestalter, noter ur Marseljäsen och Internationalen och enstaka ord dyker upp som Fogelsstadgruppen, Simone de Beauvoir och Sapfo, den antika kärlekspoeten.

Tonen var upprorisk, revolutionär, feministisk. Det var inte utan att det uppfattades som en provokation att just den utsmyckningen planterades i Stockholms nog mest välbeställda stadsdel.