Anna Kinberg Batra frågades ut i Almedalen

15 min

I morse gästade Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, Johar Bendjelloul i P1-morgons partiledarutfrågning  i Almedalen. Hon talade bland annat om det nya utanförskapet i Sverige.

Första frågan som Anna Kinberg Batra fick var om någonting har varit svårare än hon trott under sina första drygt sex månader som partiledare. På det svarade hon att omställningen till opposition har varit svårt.

– Det är en rätt stor omställning att gå från åtta år i regeringsställning till att gå i opposition och komma tillbaka starkare. Men vi har ju kommit igång ganska bra tycker jag, det är väldigt roligt och vi har börjat ta tag i det nya utanförskapet som växer fram och tagit fram konkreta lösningar, sa hon i morse.

Utfrågningen fortsatte med frågor kring det skakiga politiska läget och att sex av tio moderata väljare vill ha ett nyval. Anna Kinberg Batra sa att det är ett svårt parlamentariskt läge som man inte provat förut.

– Man ska ha klart för sig att det är en svag regering. Socialdemokraterna har aldrig regerat i en koalition, vi ser att det är spänningar mellan regeringspartierna. Sedan är det ett antal tillfällen då Stefan Löfven har fått en riksdagsmajoritet emot sig.

När det gäller Decemberöverenskommelsen har inte det skadat Moderaterna enligt opinionssiffrorna?

– Det var det minst dåliga alternativet i höstas då vi hade ett exceptionellt krisläge och Sverige måste kunna regeras av det block som är störst och Decemberöverenskommelsen skyddar Sverige från att hamna i kris om och om igen. Men jag vill ju inte bli stödparti till Socialdemokraterna.

Men är det en sådan bisarr tanke att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Nej det finns enstaka frågor där vi kan göra upp. Men i de ekonomiska frågorna finns avgörande skillnader där vi är ett alternativ och tillslut vill jag vinna över Löfven.

Att vinna valet 2018 är det viktigaste för Anna Kinberg Batra och politiken är vägen dit. Hennes tal i kväll, som börjar klockan 19, kommer att handla mycket om det nya utanförskapet som hon kallar det. Det är hennes första Almedalstal som partiledare och hon har förberett sig väl men säger ändå att det kommer att bli lite pirrigt.

– Det nya utanförskapet är ungdomar som inte fått sitt första jobb, utrikesfödda kvinnor som hindras av sin omgivning från att jobba. Kommer man aldrig in till det där första jobbet får det enorma konsekvenser både för människan och för samhället.