Sveriges Radio i Almedalen

Jonas Sjöstedt frågades ut i Almedalen

13 min

Ett stödparti till regeringen men också det enda riktiga oppositionspartiet, enligt Jonas Sjöstedt. I P1 Morgon frågades Vänsterpartiets ledare ut av Johar Bendjelloul. 

Vänsterpartiets position i svensk politik beskrevs i utfrågningen som ett drömläge – fri att kritisera regeringen samtidigt som partiet fått in flera av sina reformer i budgeten.

– Vi är ett oppositionsparti som inte fick vara med i regeringen, men vi är också ett oppositionsparti med inflytande, säger Sjöstedt.

Men kan man kalla sig ett oppositionsparti om man ställer sig bakom regeringens ekonomiska politik?

– Det är inte regeringens budget. Det är vänsterpartiets och regeringens budget. Sen finns det flera frågor där vi är ett tydligt oppositionsparti. De borgliga partierna och Sverigedemokraterna är ute efter att sänka och förnedra den här regeringen. Vi försöker få den att driva en röd-grön politik.

Utfrågningen tog även upp den nya dimensionen inom politiken som statsvetare kallar gal-tan (grön alternativ liberal och traditionell auktoritär nationalism). I valspurten valde Vänsterparitet valde bort att angripa sina politiska motståndare längst den skiljelinjen för att i stället fokusera på höger-vänster konflikten, för att motverka Sverigedemokraterna. Något som Sjöstedt menade var ett klokt val.

– Jag tror det är helt avgörande att det finns en höger-vänsterkonflikt i samhället. Om man tar bort den så gynnas Sverigedemokraterna. Men vänsterpartiet har tagit in idéer som inte är självklara på höger-vänster-skalan. Varje modern vänster måste både vara feministisk, grön och fokusera på hbt-frågor.

Trots det slår partiet fast i sin egen valutvärdering att partiet inte nådde de mest utsatta grupperna i samhället som i stället i dubbel så hög utsträckning lade sin röst på Sverigedemokraterna.

– Det som drar väljare till Sverigedemokraterna är kritiken mot flyktingmottagandet och att de enligt mig är ett rasistisk parti. Men det är ingen tvekan om att de som är mest utsatta i samhället vinner på vänsterpolitik.

I slutet av utfrågningen togs krisen i Grekland upp. Sjöstedt var mycket kritisk till EU:s agerande.

– EU verkar agera med full kraft för att avsätta den grekiska regeringen. De verkar inte vilja ha en lösning utan snarare tvinga bort en vänsterregering som är obekväm.

Partiledarna som besöker P1 morgon i Almedalen har blivit ombedda att ta med sig en bok. För Jonas Sjöstedt föll valet på ”Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman.

– Jag läste den för tio år sedan och tänkte läsa om den igen. Den är nästan krypande spännande och Kerstin Ekman har ett otroligt språk.

Klockan 19 på lördag håller Sjöstedt sitt tal i Almedalen. Talet direktsänds i P1.

– Jag ska presentera ett av våra reformförslag som vi kommer att lägga i höstbudgeten.

Och det är?

– Nyheten imorgon.