Omvärlden fördömer "barbari"

0:10 min

Tunisiens president Beji Caid Essebsi vädjar nu omvärlden om hjälp i kampen mot jihadisterna. Många av världens ledare fördömer samtidigt attackerna i Frankrike, Tunisien och Kuwait.

Terrordrabbade Frankrikes president Francois Hollande uttryckte sitt stöd för Tunisien i "kampen mot terrorismen" och lovade att fortsätta och intensifiera samarbetet länderna emellan för att bekämpa "denna pestsmitta", enligt nyhetsbyrån AFP.

Hollande fördömde samtidigt även attacken i mot en amerikansk gasfabrik utanför Lyon där en man hittats halshuggen.

– Det var en terrorhandling, slog president François Hollande fast och meddelade att han höjt den nationella säkerhetsnivån till "attack", den allra högsta nivån, i regionen Rhone-Alpes under tre dagar.

Frankrikes president fick stöd av Storbritanniens premiärminister David Cameron som sa att mer måste göras för att motverka den "dödskult" som "förgiftar unga människors tänkande" och orsakar terrorn.

– Vi måste bekämpa det här med allt vi har. Idag har vi sett det ske i Tunisien och Frankrike. Men detta är ett hot för oss alla, sa Cameron.

Flera britter tros vara bland de som dödats på stranden i Port El-Kantanoui.

Också Spanien och Tyskland fördömde det "barbariska brott" som drabbat Frankrike och Tunisien. Från en lång rad andra länder hördes liknande ordval.

Hollande lämnade EU-toppmötet i Bryssel efter attentatet.

– I sådana här tider måste vi först uttrycka vår solidaritet för offren. Mina kollegor på toppmötet uttryckte sin solidaritet i morse. Alla minns vad som hänt vårt land, sa han med anspelning på tidigare terrorattacker i landet.

Tysklands Angela Merkel sa att dåden i Frankrike, Kuwait och Tunisien visar de utmaningar som finns när det gäller att bekämpa terrorism och islamisk extremism.

Och EU:s utrikeschef Federica Mogherini betonade att attackerna riktar sig mot alla, oavsett bakgrund.

– De här attackerna visar att vi alla är måltavlor; araber, europeer, muslimer, icke-muslimer. Vi sitter alla i samma båt.

Även den svenska regeringen reagerar på händelserna i Tunisien.

– Det är med stor bestörtning jag nås av rapporterna från Tunisien. Den svenska regeringen fördömer med all kraft det terrorattentat som idag ägt rum i staden Sousse i Tunisien. Orten är ett välbesökt resmål bland många charterresenärer, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande på regeringens hemsida.

– Samtidigt som vi fördömer detta illdåd vill vi uttrycka stark solidaritet med Tunisien och vår djupa medkänsla till de drabbade och deras familjer, säger Wallström.

Minst 37 personer ska ha dött i attacken i El-Kantaoui, ett stort antal svenskar finns i Sousse varav minst fyra i vid den terrordrabbade stranden i Port El Kantaoui, svenska utrikes-departementet har inga uppgifter om skadade.

Irland befaras ha flera medborgare bland offren för attacken i den tunisiska turistorten El-Kantaoui.

Landets utrikesminister Charles Flanagan fördömde attackerna i Kuwait, Tunisien och Frankrike.

– Dåd som dessa sår bara rädsla, sa han till nyhetsbyråer.