Homosexuella får rätt att gifta sig i USA

1:36 min

I dag blev det klart att det blir tillåtet med samkönade äktenskap i alla delstater i USA.

Obamas tal efter det historiska beslutet

– Det är en milstolpe, det största beslutet under min livstid. Jag är väldigt positivt, enormt glad. Alla mina vänner var glada, alla skickade meddelanden om nyheten till varandra, alla på kontoret var uppjagade, säger Kris Bahlke i Washington.

Han gör en vanlig reflexion, att förändringen till en mer tillåtande inställning till gay-äktenskap har gått fort i USA.

Delstat efter delstat har beslutat att göra dem lagliga, men ett antal av delstaterna har sagt nej. För redan gifta par har det inneburit legala problem om de velat flytta, de som velat gifta sig där de bor, men förvägrats rättigheten, har protesterat.

Det är bara tre år sedan presidenten, Barack Obama, tog ställning för att legalisera äktenskap för samkönade par. I dag kallade han det en seger för Amerika.

I och med dagens beslut i HD, med fem röster mot fyra, kan ingen delstat förvägra homosexuella att gifta sig eftersom det, enligt HD, vore att bryta mot konstitutionen.

– Jag har så många vänner som är homosexuella och det är förfärligt hur de behandlats som andra klassens medborgare. Att erkänna skönheten i deras relationer och att bli mer tolerant som land, det är fantastiskt.