Rotsjön/Burträsk

Telia lämnar gamla telefonstolpar

1:38 min

Byn Rotsjön utanför Burträsk blev av med det fasta telefonnätet men Telia lämnade kvar några av dom gamla impregnerade stockarna.

För två sedan plockade Telia ner den fasta telefonförbindelsen i Rotsjön men det ligger fortfarande kvar gamla impregnerade telefonstolpar i naturen.
– Jag tycker det är så sorgligt och bedrövligt, säger Eva Henriksson som bor i Rotsjön.

På den här 2 och en halv mil långa sträckan mellan Rotsjön och Burträsk finns drygt 20 stolpar och Eva Henriksson tror att det varit betydligt fler. För att stolparna ska hålla så länge som möjligt så är dom impregnerade och inte bra för miljön.
– Det här är ju giftiga stockar som ligger här och bara ruttnar, och jag menar säkert finns det något litet djurliv som har påverkats av det här, säger Eva Henriksson.

Skanova

Det är Telias dotterbolag Skanova som äger och driver det fasta ledningsnätet. Skanova har också ansvaret för att plocka ner koppartråden och stolparna där den fasta förbindelsen försvinner.
– Det kan ta en tid mellan att ledning och stolpar plockas bort men ett till två år låter lite väl lång tid och särskilt då om man plockar ner stolparna och lagt dom på marken, säger Inger Guntenberg som är Skanovas kommunikationschef.

Giftiga

Stolparna är atraktiva för privatpersoner men eftersom de innehåller miljöfarliga ämnen så finns klara regler kring hanteringen.
– Det gör att vi inte kan låta privatpersoner ta hand om dom här stolparna, säger Inger Guntenberg

Men i stolphögarna mellan Rotsjön och Burtsäk ser man tydliga spår efter privatpersoner .
– Här är det någon som behövt någon meter och sågat och lämnat stumparna kvar. En tanke som ja också har är väl att det kanske inte bara är efter den här vägen som det ligger kvar stockar utan det kan nog vara även på andra ställen, kanske till och med i hela landet, säger Eva Henriksson.