Alla dödsfallen i Göteborg ouppklarade

1:18 min

I snart två år har polisen i Göteborg haft sin specialkommendering mot gängkriget som på polisspråk kallas för "särskild händelse". Det betyder att de i två år har haft alla resurser till sitt förfogande och att annan polisverksamhet och brottsbekämpning har fått stå tillbaka.

Ändå har de inte klarat upp ett enda av de 21 dödsfallen i gängkriget.

– När det gäller att lösa brotten kan man säga så här att det har varit en väldigt, väldigt svår sak och det här tycker jag är viktigt att förklara, om man har ett mord som sker utanför en gängmiljö exempelvis så är det oftast personer som känner varandra, har en relation och kanske till och med känner varandra väldigt nära, säger Robert Karlsson.

Robert Karlsson är utredningschef för grova brott på polisen i region Väst. Han är också biträdande kommenderingschef och ansvarig för polisens särskilda insats mot gängkriget.

– När de gäller de här händelserna då, så har vi inte riktigt samma hjälp, säger Robert Karlsson.

Mer än 70 personer har skottskadats, 17 skjutna till döds och fyra har sprängts ihjäl. Det visar en kartläggning som programmet I lagens namn har gjort. Än har ingen blivit dömd.

Men kanske kan statistiken bättras på något snart. För tre personer sitter nu häktade för ett dubbelmord på en restaurang på Vårväderstorget i mars i år.

Om de döms är två av 21 dödsfall lösta.

För jag tänker att en särskild händelse kostar ju väldigt mycket mer pengar för skattebetalarna om den nästan inte ger nåt resultat om man jämför med hur det är när det inte är en särskild händelse vad är då poängen med att ha den?

– Ja, men den har givit resultat det är bara det att det är väldigt svårt att visa, Robert Karlsson.