Kuwait skakat efter massaker

1:43 min

En stor begravningsceremoni hölls i eftermiddag för de 26 personer som i går miste livet i den blodiga terrorattacken i Kuwait. Men 23-åriga Reem Madooh som bor i närheten av moskén där självmordsbombaren utlöste sin sprängladdning är säker på att våldet kommer ena snarare än splittra Kuwait.

– Det här är nåt som enar oss, istället för att splittra oss. Jag ser ljust på framtiden. Så fort det hände i går strömmade människor från alla nationaliteter och religioner till sjukhus för att ge blod. De vill alla hjälpa till. Vi i Kuwait är modiga, säger Reem Madooh på telefon från de centrala delarna av Kuwait City.

Omedelbart efter bomdådet samlades hon med sin familj inomhus. De höll sig inne hela kvällen av rädsla för nya attacker. Efter hand sipprade nyheter fram om massakern i moskén. Reem fick reda på att flera av hennes vänners släktingar skadats och att en av hennes lärare på universitetet dödats.

– Det var en chock. Här i Kuwait är vi som en liten familj, där alla känner varandra. Vi känner oss trygga. Det som hände var en mardröm, jag kunde inte tro på det, säger hon.

Dådet krävde 26 personers liv, och över 200 skadades. Flera personer har gripits misstänkta för inblandningen i terrorattacken. Den sunnimuslimska extremistgruppen IS, Islamiska staten, har tagit på sig ansvaret för dådet mot den shiamuslimska moskéen.

En nationell sorgedag har utlysts för att hedra offren som i eftermiddag föras till en shiitisk begravningsplats väster om huvudstaden.

Och i går kväll bjöds shiamuslimer som mist sin moské in till bön i en av de stora sunimmuslimska moskéerna.

– Att shia och sunni bad tillsammans visar att vi står enade. Sånt här enar oss som ett land, säger Reem Madooh.