Stödprogrammet till Grekland förlängs inte

1:31 min

Det blir ingen förlängning av Greklands stödprogram efter tisdag i nästa vecka. Det beskedet kom från Euroländernas finansministrar efter att den grekiska regeringen igår kväll beslöt att man ville ha en folkomröstning om de krav som ställts på Grekland för att få ännu fler stödmiljarder.

Euroländernas ordförande Jeroen Dijsselbloem sa att på tisdag är det helt enkelt stopp.

Beskedet från Euroländernas övriga 18 medlemsländer var tydligt: det räcker nu.

Dijsselbloem förklarade på presskonferensen att strax innan regeringsbeslutet från Grekland blev offentligt om att hålla en folkomröstning nästa fredag, så lämnade plötsligt den grekiska förhandlingsdelegationen mötesrummet i Bryssel.

Kort därefter kom beskedet om folkomröstningen.

Det retade upp många finansministrar i Eurogruppen eftersom man ansåg att det bud som man satt och förhandlade om, bland annat om en förlängning av stödprogrammet i minst fem månader och att 1,8 miljarder Euro skulle utbetalas så fort parlamenten i bland annat Grekland godkänt stödprogrammet, var ett mycket bra bud eftersom den grekiska statskassan är i det närmaste helt tom.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis var upprörd efter beskedet.

- Vi hade rått väljarna att rösta ja, sa Varoufakis.

Vad som händer nu är oklart eftersom Grekland inte har pengar att betala av sina lån och måste ha påfyllning av i statskassan.

I Grekland vill en tydlig majoritet ha kvar Euron som valuta, men frågan är om dom dåliga grekiska statsfinanserna gör att landet kan ha kvar de här sedlarna och mynten eftersom hela Eurosamarbetet ställts på sin spets idag.