Allas ögon nu på ECB

1:24 min

Efter de dramatiska beskeden från Bryssel om Grekland idag riktas nu mångas ögon mot tyska Frankfurt och den Europeiska Centralbanken ECB.

Den Europeiska Centralbanken ECB med säte i Frankfurt har nu en nyckelroll i den tillspetsade situationen om Greklands vara eller inte vara i Eurozonen.

Frågan är nämligen hur länge ECB kommer gå med på att hålla de grekiska bankerna flytande med nödlån, vilket ECB gjort i alla ökande grad de senaste veckorna.

Särskilt nu när grekiska bankkunder tagit miljardsummor den senaste veckan i rädsla för en statsbankrutt.

Skulle de grekiska bankerna inte få nödlånen från ECB, så skulle de snabbt hamna i betalningssvårigheter och konkursläget för dem vara ett faktum.

Då skulle den grekiska centralbanken tvingas börja trycka en egen valuta för att rädda banker i Grekland och göra så att den grekiska staten kan betala ut t ex löner till offentligt anställda och pensioner.

Och då Grekland i praktiken tvingas lämna eurosamarbetet.

Men Grekland är i talande stund fortfarande medlem av Eurozonen, trots dagens besked i Bryssel, och landets centralbank har rätt att låna från ECB så länge landet är det och ECB går med på det.

Nu har dock under de senaste dagarna kritiska röster höjts mot ECB:s omfattande krediter till grekiska banker, inte minst från tyskt håll.

Men än så länge fortsätter ECB-chefen Mario Draghi på den inslagna vägen.

Frågan är om han också kommer göra det efter tisdag då nödlåneprogrammet mellan EU och Grekland löper ut.