Det blir en grekisk folkomröstning

Parlamentet röstade i natt ja till förslaget om en folkomröstning om långivarnas bud.

Omröstningen skedde efter en lång debatt, där premiärminister Alexis Tsipras uppmanade grekerna att rösta nej till långivarnas bud.

– Sanningens dag har kommit till långivarna, en tid då de ska se att Grekland inte ger upp, att Grekland inte är ett avslutat kapitel, sade Tsipras i en hetsig diskussion natten mot söndagen strax före omröstningen i parlamentet.

Åtminstone 179 av de 300 parlamentsledamöterna röstade för premiärministerns förslag. Tsipras vänsterparti Syriza har tillsammans med regeringspartnern, det lilla högerpopulistiska partiet Oberoende greker, 162 ledamöter.

Euroländernas finansministrar har den senaste veckan haft otaliga möten för att förhandla fram en uppgörelse om Greklands ekonomiska framtid inför den 30 juni då det nuvarande stödprogrammet löper ut.

Inför voteringen i parlamentet sade Alexis Tsipras att han är övertygad om att grekerna röstar nej till långivarnas bud vid folkomröstningen, som planeras den 5 juni.

– Ett nej kommer också att bli ett stort ja, ett stort ja till den grekiska regeringens beslut att avfärda ett ultimatum som förolämpar det Grekiska folket, sade han.

Samtidigt efterlyste han solidaritet med grannarna på kontinenten.

-Grekland är inte en besökare i Europa, vi är en jämställd medlem, sade Tsipras, som fördömde beslutet av EU:s finansministrar att utesluta Grekland från lördagens diskussioner.

Enligt Greklands förre premiärminister, högerledaren Antonis Samaras, riskerar folkomröstningen att leda till att Grekland knuffas ut ur eurozonen.

– Det är egentligen inte själva överenskommelsen som ska beslutas i folkomröstningen, det gäller vårt lands öde om att stanna i eurosamarbetet, sade Samaras före voteringen i parlamentet.