ALMEDALEN 2015

Kritik mot myndigheter i Almedalen

1:56 min

Trots att allt fler offentliga aktörer söker sig till politikerveckan i Almedalen, så är det ett dåligt sätt att använda skattepengar. Det tycker Joacim Olsson, vd för Skattebetalarnas förening.

– Det är väldigt svårt för kommuner och myndigheter att räkna hem de pengar, på något samhällsnyttigt perspektiv, de pengar som man lägger i Almedalen.

Men är det inte bra att man att man tar sig ur boxen och träffar folk som kan ge lite intryck och som kan påverka verksamheten i en positiv riktning?

– Det är inte ett kostnadseffektivt sätt att få ny kunskap eller nya nätverk. Och då är det en tveksam användning av skattepengar, tycker jag.

Enligt siffror från Almedalsveckans kansli, som sorterar under Region Gotland, så arrangeras i år 429 evenemang av stat, kommun eller landsting. Det är en ökning från förra årets Almedalsvecka då 384 evenemang hade en statlig myndighet, en kommun eller ett landsting som arrangör. Siffran för 2013 var 355.

Men det är inte bara i rollen som arrangör kommunalråd eller statliga tjänstemän åker till Visby. De allra flesta åker förmodligen helt enkelt för att inspireras eller knyta kontakter.

Hur mycket skattepengar som går till lokalpolitikers och myndighetsföreträdares vistelse i Visby är det ingen som vet. En stor granskning som Svenska Dagbladet gjorde för tre år sedan visade att det då handlade om drygt tio miljoner kronor.

Skattebetalarnas förening har vid flera tillfällen försökt få en bild av den totala kostnad som myndigheter och kommuner lägger på Almedalen, men det är svårt säger Joacom Olsson.

– Väldigt många vill ju inte redovisa detta ens. För man känner på sig att det är i gråzonen för vad väljare accepterar. Man har som myndighetsföreträdare eller som kommunal företrädare hela tiden ett ansvar att hela tiden tänka på vad är alternativnyttan av de skattepengar som spenderas på just detta.