Armstrong väcker känslor – ska köra under touren

4:16 min

Lance Armstrong kommer att ha alla blickar på sig när han kör två välgörenhetsetapper i Tour de France i juli. Något som väcker många känslor inom cykelvärlden.

Lance Armstrong har rört upp känslor inom cykelvärlden igen.

Armstrong som vann Tour de France sju år i rad från 1999 till 2005, blev av med samtliga titlar efter att det uppdagats att han dopat sig under dessa år – och den utskämde före detta stjärnan har nu återigen skapat rubriker.

Detta efter att han planerat att cykla i två av årets etapper i Tour de France. Men som en del av ett välgörenhetsprojekt för cancerforskning – alltså inte som en del i den riktiga tävlingen. 

– Det är klart att det här väcker mycket känslor hos många. Lance Armstrong är som alla vet en utav de absolut största fuskarna genom alla tider. Nu kommer han tillbaka där han har gjort sig sitt namn och sin karriär. Det delar oss cykelvänner och även allmänheten, säger Eurosports cykelexpert Anders Adamson till Radiosporten och utvecklar:

– Det gör ingen skada för cykelsporten mer än att det river upp gamla sår. Men Armstrong drar även i dag till sig en enorm mediebevakning, och under dessa dagar kommer mycket att handla om honom. Han kommer att få det tufft, och bli utbuad. Sen kommer det finnas några som applåderar och anser att man kan lägga det här bakom sig. Men han utsätter sig för en stor risk. 

Colombian Adamsons favorit

Tour de France inleds den 4 juli och Adamson ser fram emot tävlingen.

– I år är det en fantastiskt öppen tävling och vi har många favoriter. Britten Chris Froome, fjolårsvinnaren Vincenzo Nibali (Italien), Alberto Contador (Spanien) och colombianen Nairo Quintana är de som jag ser som de absoluta favoriterna. 

– Det kommer att bli härliga bataljer i bergen och jag tror faktiskt att det kan bli colombiansk seger för första gången i touren genom Nairo Quintana.


Lyssna på hela intervjun ovan!