
Terrorattacken slår hårt mot Tunisiens turism
Säkerheten på turistanläggningarna i Tunisien är under all kritik, anser många som jobbar inom turistbranschen.
Nu befaras att fredagens attack, då nästan 40 personer sköts ihjäl i Sousse, ska bli spiken i kistan för en redan hårt ansträngd näring.
Fedi, som lever på att köra turister i hästdroska, är mycket kritisk till säkerheten.
Han minns tillbaka till bättre tider, i alla fall när det gäller stabilitet och säkerhet. Han säger att det var annat på den förre ledaren Ben Alis tid, då fanns specialpolis utplacerad på turistanläggningarna.
Minerna är inte särskilt muntra i Sousse såhär två dagar efter den värsta terroristattacken som drabbat Tunisien.
Nästan 40 människor dödades i fredags när en ensam attentatsman kunde gå omkring och skjuta ihjäl i huvudsak utländska turister utanför två hotell. Han blev till slut själv dödad när polisen kom till platsen.
Då hade mannen hunnit skjuta ihjäl 39 människor av olika nationaliteter, flest britter men också tyskar och fransmän.
Attacken har märkts av direkt hos de som jobbar inom turistindustrin. Fedi har en verksamhet där han kör turister i en hästdroska.
Men sedan i fredags har affärena sjunkit som en sten. Många turister valde helt enkelt att avbryta sina vistelser i Sousse och tog sig hem.
Det här händer i ett läge där turismen redan fallit med runt 25 procent efter terrorattacken mot nationalmuseet i huvudstaden Tunis i mars där över 20 människor dog.
– Det kommer ta fyra till fem år innan vi hämtar oss från detta, det här kom precis efter att det hade börjar vända efter den förra attacken i Bardå, säger Fedi.
Många är liksom Fedi bekymrade. Turistindustrin sysselsätter omkring upp till 13-14 procent av den arbetande befolkningen och omsätter unefär en tredjedel av Tunsisiens totala BNP.
Mongi driver en mindre butik, som säljer alltifrån kramdjur till simfötter. Han är helt beroende av ett jämnt och högt turistflöde.
Hans butik ligger nämligen någon kilometer från de tjusiga hotellen vid strandlionjen.
– Det har bara dalat rakt ner. Det märktes samma dag attacken ägde rum, jag har inga kunder över huvudtaget, idag har jag ägnat mig åt att läsa tindibngar, säger Mongi med en bister uppsyn.
Även Negi är bekymrad över det som händer. Han har en mycket större affär än Mongi och är inte lika sårbar. Men även för honom utgör turistinkomsterna en betydande del av omsättningen.
Och Negis analys över situationen skiljer sig inte särskilt mycket från övriga aktörer inom turistnäringen i Sousse.
– Tydliga och rigorösa säkerhetåtgärder måste vidtas, framförallt längs kusten på turistanläggningarna. Men det handlar också om bra relationer till omvärlden, för terrorismen är global och vi kan inte ensamma stoppa den, säger Negi.
Och kanske är det nu syndaren som vaknar. För även regeringen verkar vara inne på linjen att säkerheten brustit och att detta måste förändras snabbt.
Under en presskonferens sent på lördagen aviserade premiärminstern Habib Essid att Tunisiens turistanläggningar och attraktioner ska skyddas av beväpnade väktare. Hittills har väktarna varit obeväpnade.
Tunisiens Inrikesminister kunde efter ett krismöte i lördags berätta att 1000 personer ska tas ur landets säkerhetstyrkor för att sättas in vid olika turistanläggningar.