Nye danske kulturministern jämförs med veteranbil

2:01 min

Bertel Haarder blir Danmarks nya kulturminister.

Jag har ju prövat det förr, sa Bertel Haarder till Danmarks Radio när Lars Løkke Rasmussen presenterade sin nya liberal-konservativa  minoritetsregering igår. Bertel Haarder är Danmarks nya kulturminister, men färsk i politiken är han knappast. Han blir regeringens äldsta medlem (70 år) och är den som haft ministerposter längst i folketinget.

I Sverige blev han känd i början på 2000-talet då han i egenskap av integrationsminister fick vara ansiktet utåt för dåvarande statsminister Anders Fogh Rasmussens strama invandringspolitik.

Folkligt sett är han dock allra mest känd för en klassisk tv-intervju 2010 som spårade ur.

- Fråga då för satan! Jag ska på teater för fan, röt Haarder till den förvånade journalisten.

Ministern hade suttit och ätit risgrynsgröt med sin fru men avbrutit för att ställa upp på den otacksamme journalistens frågor.

-Nu får det för fan vara nog, nu är jag sur. Jag vet inte ett skit om den där arbetsgruppen, sa han.

Kanske blir intervjuerna Haarder gör som kulturminister mindre hätska. Han pratar varmt om att lyfta fram kultur från landsbygden och vill försöka minska avståndet mellan Köpenhamn och resten av landet.

Reaktionerna kring den nya kulturministern i dansk press idag är halvljumma. Det är ingen innovativ eller nytänkande kulturminister vi får, säger författaren Hanne-Vibeke Holst till tidningen Politiken.

-Bertel Haarder är mer som en veteranbil som kommer köra runt ute i landet utan att göra någon upprörd.

I Danmarks Radio presenterar man den 70-årige kulturministern som en staty i dansk politik, som bara fortsätter att stå.

Bertel Haarder förväntades bli ny ordförande i folketinget, men i och med att han nu blir minister, tippas dansk folkepartis Pia Kjearsgaard för den posten.

Statsminister Lars Lökke Rasmussen bildar en ren Venstre-regering i minoritet, efter att ha misslyckats att bilda en borgerlig flerpartiregering.

Bertel Haarder blir också kyrkominister.