Almedalsveckan mäter temperaturen i politiken

5:08 min

Almedalsveckans politiska betydelse överskattas ofta, anser Expressens Anna Dahlberg. Här bygger man politik tillsammans, säger mediestrategen Brit Stakston.

I skuggan av dramatiska omvärldshändelser inleddes Almedalsveckan i Visby på söndagen. Nu väntar en av årets mest hektiska politiska veckor, med rader av politiska utspel, skamlöst lobbyarbete, nyhetsjakt och nätverkande med rosémingel. Men för besökaren Ingrid Eckerman från Stockholm är Almedalsveckan något helt annat.

– Då och då möter man någon man känner. Ibland hamnar man i intressanta samtal med någon och så lär man sig lite här och lite där. Man kan lära sig om kärnkraftsavfall, och solenergi och bistånd och alla möjliga roliga saker.

Vad säger du då till dem som bara kallar detta ett pr-jippo?

– Det är klart att det är ett pr-jippo, men för vad? Det gör väl inget om biståndsorganet Sida får lite pr, tycker jag. Det finns mycket här som behöver pr, och då är det här ett bra tillfälle. Men sedan finns det också möjligheter att ompröva åsikter. Man får kunskaper om man vill, säger Ingrid Eckerman som besöker Almedalsveckan för andra gången och som kört över sin stora bil från fastlandet för att ha någonstans att bo.

Hon är inte ensam här. Som mötesplats för politiker, pr-konsulter, föreningsmänniskor, företag, samhällsintresserade medborgare och inte minst journalister fortsätter Almedalsveckan att utöva sin exempellösa dragningskraft. I centrum står fortfarande riksdagspartierna, som har varsin dag här. I år började det med Centerpartiet och slutar med Folkpartiet på söndag, och partiledartalen i den vackra, grönskande Almedalsparken på kvällarna är förstås varje dags givna höjdpunkt.

Men runtomkring pågår en febril aktivitet under resten av de ljusa timmarna. Seminarierna och evenemangen är lika många som under supervalåret 2014, ungefär 3 500 stycken. Antalet arrangörer har ökat. Journalisterna är minst 600, och totalt beräknas Almedalsveckan locka 35 000 besökare till Visby. Och tack vare medieutvecklingen, där inte minst de sociala medierna har spelat en stor roll, är det möjligt också för många andra att följa vad som händer i Visby.

– Det är inte så mycket en hemlig, intern fest längre. Det är mer öppet, säger Brit Stakston som är mediestrateg och en av landets mest tongivande debattörer om sociala medier.

Hon har en mycket ljus bild av Almedalsveckan, som en viktig demokratisk mötesplats.

– Det är den här stora lusten att mötas och diskutera politik tillsammans. Och förstå att politik bygger vi tillsammans. Här blir det så starkt gestaltat. Var och en av oss finns här och vi kan vara en pusselbit i ett förändringsarbete, säger Brit Stakston.

Men alla håller inte med om det här. Kritiken mot Almedalsveckan har bland annat handlat om sättet som politiker och lobbyister umgås här. En rad intresseorganisationer lägger miljonbelopp på att göra sig hörda och komma nära politikerna. I år är det också fler företag än någonsin tidigare som är här, inom vårdsektorn till exempel.

Anna Dahlberg är politisk redaktör på liberala Expressen, och hon tycker att den politiska betydelsen av Almedalsveckan ofta överdrivs. Utspelen är sällan så tunga att de ger avtryck på längre sikt, menar hon. Istället fungerar veckan mer som en temperaturmätare på svensk politik.

– Förra året var det väldigt tydligt att alla förhöll sig till Gudrun Schyman, efter Feministiskt Initiativs stora framgångar i EU-valet. Miljöpartiet var kungar här. Det var miljö, feminism, antirasism. Och väldigt mycket prat också om Svenskarnas parti, som var här. Och som i år är nedlagdt. Det är helt andra teman, helt andra stämningar. Så det tycker jag är lite spännande att man ser att det gått ett år och att det har hänt väldigt mycket i politiken, säger Anna Dahlberg.

Hon tror också att just årets Almedalsvecka kan hamna en del i skuggan av stora händelser i omvärlden. Och hon hoppas att det blir just dessa frågor som kommer att diskuteras under veckan.

– Stundande Grexit, och terrordåden och IS framfart, ett alltmer aggressivt Ryssland, integration/migration som också ökar som en viktig fråga för människor. Den sortens frågor av mycket mer allvarligt slag tror jag - och hoppas jag - kommer att sätta sin prägel på veckan.

Vid havet nedanför Almedalen står en grupp ungdomar i intensivt blå t-tröjor, de skrattar och en del kastar stenar ut i svallvågorna. De kommer från organisationen Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, och för Mohammed Bakr är det första gången här:.

– Vi har talat om det länge, och nu har vi fått ära att komma på besök. Och nu är vi här och lär oss lite mer. Det är bra här också att man kan ta för sig för att få mer information, säger Mohammed Bakr från Svenska Muslimer för fred och rättvisa.