Bittra besked för regeringen i Novus stora mätning

2:19 min

Det är Socialdemokraternas dag i Almedalen i dag. Och Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsmätningarna som Novus gör för Ekot, innehåller beska nyheter för det stora regeringspartiet. Samtidigt når SD en ny rekordnivå och Alliansen ökar sitt försprång.

Grafik: Svensk väljar­opinion, juni 2015

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger att en regerings första tid alltid är svår.

– Båda regeringarna Reinfeldt hade svåra år trots att det parlamentariska läget för Reinfeldt var mycket mindre komplicerat än vad det är nu, nu har regeringen fått igenom sin budget och vi Socialdemokrater har haft en bra och framåtsyftande partikongress och sammantaget kommer vi kunna börja leverera resultat utifrån de förväntningar som människor har, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Alliansen ökar alltså sitt försprång. I juni får de fyra allianspartierna tillsammans knappt 41 procent och det är nästan en och en halv procentenheter mer än de tre rödgröna, som får 39,5.

Förklaringen bakom förändringen är att både V och MP minskar jämfört med mätningen i maj, båda hamnar nu på 6,4 procent.

Socialdemokraterna däremot, som haft en stadig nedgång i opinionen sen januari i år, kan för första gången glädjas åt en liten ökning, från 26,4 procent i maj till 26,7 idag.

– Vi har börjat jobba med att föra ut vår egen politik och genomföra de vallöften som den rödgröna regeringen och vi Socialdemokrater gick till val på, möjligen är det det som börjar synas här, säger Carin Jämtin.

Allianspartierna får samma stöd som i majmätningen, Centerpartiet nästan 7 procent, Folkpartiet 5 och Kristdemokraterna 3,7 procent, alltså under riksdagsspärren. Moderaterna har även i denna mätning drygt 25 procent.

– Det har skett ett tydligt skifte hos väljarna sedan valet och jag tror att det är många som ifrågasätter om Stefan Löfven och Åsa Romson är rätt personer att ta tag i Sveriges samhällsutmaningar, säger Tomas Tobé, moderaternas partisekreterare.

SD får sin bästa siffra hittills i Svensk väljaropinion, 16,4 procent, en ökning med nästan en halv procentenhet jämfört med mätningen i maj. Så här kommenterar Tomas Tobé och Carin Jämtin det.

– Vi har haft ett väldigt stort fokus i debatten i frågor där de är förhållandevis starka, det är klart att det är den huvudsakliga orsaken, säger Tomas Tobé.

– Det är väldigt oroande att Sverigedemokraterna ökar så mycket, deras svar på det som är Svenskarnas oro är inga svar, säger Carin Jämtin.