
Risk för segregation med det fria skolvalet
Sättet att placera ut barn i grundskolan i Uppsala skapar segregation och tar i från många barn möjligheten att få välja skola. Det menar mamman Kerstin Berglund, som själv har ett barn som hon är orolig inte kommer kunna gå i den skola hon vill.
– Som mamma är jag naturligtvis förtvivlad över att det har blivit så här. De som faktisk har möjlighet att utöva det fria skolvalet är de barnen som bor i centrum, för där finns det flera kommunala skolor att välja mellan, säger hon.
I dag går Kerstins äldre dotter i Nannaskolan i centrala Uppsala. Den enda skolan med estetisk profil i kommunen och nu tror hon inte att hennes yngre dotter kommer kunna komma in där nästa år, eftersom den relativa närhetsprincipen som kommunen nu använder vid skolplacering kommer göra att de som bor nära skolan får platserna.
– Jag tror att hon får väldigt svårt att komma in på den här skolan. De barnen som bor närmast Nanna kommer att fylla upp skolan, oavsett vilka intressen de har. Medan barn som har genuint intresse för det konstnärliga, men bor lite längre ut, får allvarliga problem att konkurrera om en plats, säger Kerstin Berglund.
Ansvariga kommunalrådet i Uppsala, socialdemokraternas Caroline Andersson, förstår den här frustrationen, men säger att det är skollagen som gör att det är som det är.
– Det är ju så att skollagen är väldigt tydlig på att det är närhetsprincipen som gäller och vi måste säkra att de elever som då har Nannaskolan som närmaste skola får en plats där. Sedan tycker jag att det är viktigt att fler skolor kan erbjuda olika former av estetiska inslag, säger hon.
Samtidigt menar Caroline Andersson att det fria skolvalet i sig bidrar till segregation i samhället framför allt genom att barn med sämre socioekonomiska förutsättningar inte gör något aktivt skolval alls, och hon är öppen för att se över närhetsprincipen som används i Uppsala.
Men eftersom det är skollagen som reglerar det här så säger hon att det de nu kan göra från politiskt håll i kommunen alltså är att få fler skolor att profilera sig, bland annat genom "dialog med rektorerna" kring utbudet.
– Men också att vi som kommun ser till att det finns andra aktiviteter vid sidan av skolan, till exempel en breddad Kulturskola, som möjliggör för barn och unga att få utöva sitt intresse.
Men som det är i dag så fortsätter Kerstin Berglunds dotter oroa sig för att inte komma in på Nannaskolan.
– Det är klart att hon är väldigt ledsen och det här är har ju också tagit bort en viktig förutsebarhet för oss föräldrar, säger Kerstin Berglund.