Kommission ska lösa fler våldtäkter

Antalet uppklarade våldtäkter fortsätter att ligga på en låg nivå. Nu kommer krav på att en expertkommission tillsätts. De fem senaste åren har drygt 31 600 våldtäkter och våldtäktsförsök polisanmälts.

Av dom polisanmälningar som kommit in har 6 235, eller 20 procent, blivit personuppklarade. Det betyder att ett åtal har väckts, ett strafföreläggande utfärdats eller att åklagare har meddelat åtalsunderlåtelse.

Det skiljer väldigt mycket mellan olika delar av landet när det gäller hur många våldtäkter som blivit personuppklarade, konstaterar stiftelsen Tryggare Sverige.

I Sörmland och Västernorrland är 41 procent personuppklarade, medan siffran i Västerbotten bara ligger på 9 procent. Någon enkel förklaring till skillnaderna finns inte, men några möjliga orsaker är att myndigheterna använder olika arbetsmetoder eller organiserar arbetet på olika sätt.

Magnus Lindgren, generalsekreterare för Tryggare Sverige, säger att om människor som blir utsatta för våldtäkt ska få brotten uppklarade måste polis och åklagare avgöra.