Portugalscouten: ”Vi måste få ner deras tempo”

4:15 min

Reine Almqvist är U21-landslagets speciella Portugalscout under EM-slutspelet. Den stora nyckeln enligt honom - tempot.

– Ska vi spela i deras tempo har vi varken tekniken eller farten att hänga med. Vi måste få ner tempot i en fart som passar oss, säger han.

På tisdag kväll ett nytt möte med Portugal. Sverige spelade oavgjort, 1-1, mot portugiserna i den sista gruppspelsmatchen efter en kvittering i slutminuterna av Simon Tibbling. I semifinalen imponerade Portugal när de vann med hela 5-0 mot Tyskland.

– Jag har inte studerat deras insats i semifinalen så mycket, framförallt har jag tittat på tyskarna, vad de gjorde för fel.

Och vad gjorde de för fel?

– De gav Portugal alldeles för stora ytor att spela på, tyskarna trodde nog att de skulle kunna vara det förande laget. De lämnade alldeles för stora ytor att med fart löpa på bakom sina ytterbackar.

– De ytorna stängde vi bra när vi mötte Portugal i gruppspelet, och mot Danmark i semin, även om danskarna inte är lika skickliga som Portugal. Men deras sätta att spela på skiljer sig inte lika mycket, säger Almqvist.

När Sverige och Portugal möttes i gruppspelet dominerade portugiserna, då - precis som under hela turneringen - var det Portugals stjärnor William Carvalho och Bernardo Silva som styrde spelet.

– Vi lyckades stoppa dem ganska bra i den matchen tycker jag. Men det är svårt att göra någonting åt en spelare som Silva eftersom han är över hela plan och överallt. 

– Knepet är att inte låta honom få bollen, problemet är att han förr eller senare får den.