Löfven: Greklands agerande imponerar inte

0:48 min

Den ekonomiska situationen är fortsatt allvarligt i Grekland. Grekiska banker håller stängt och det oroligt på börserna. Statsminister Stefan Löfven sa i morse i P1-morgon med en viss irritation i rösten att Grekland uppträdande den senaste tiden inte varit ansvarsfullt.

P1-morgon: Stefan Löfven frågas ut

– Det här läget, det som hände häromdagen när Grekland helt plötsligt säger att nu vill vi ha en folkomröstning klockan en minut i tolv, och dessutom tycker vi att folket ska rösta nej, det klart att det agerandet imponerar inte på mig heller, säger Stefan Löfven.

I morgon måste Grekland betala tillbaka ett 1,8 miljarder euro till IMF, Internationella valutafonden samtidigt som eurozonens finansministrar vägrar att betala ut en euro mer förrän grekerna godtar det, som de uppfattar, hårda reformpaket som långivarna lagt fram.

Bland annat vill man att grekerna höjer skatter och moms och skär ner i försvaret och höjer pensionsålder till 67 år.

De grekiska ledarna vill att folket röstar om reformpaketet,  något som rört upp känslorna bland långivarna.

Som en reaktion på osäkerheten kommer bankerna i Grekland att hålla stängt fram till 6 juli och bankkunder får max ta ut 60 euro, cirka 550 kronor, om dagen.

Börserna runt om i världen har under dagen fallit kraftigt. När Stockholmsbörsen öppnade klockan nio föll det breda indexet OMSXPI med över 3,6 procent. Men statsminister säger har ändå  viss förståelse för det grekiska allmänheten.

– Men grekiska folket och Grekland tycker att de har blivit hårt ansatta med de krav som följer. Men det är sist och slutligen så att det upp till varje medlemsland att se till att vi har ordning och reda på finanserna. Vi är ett antal länder som gått igenom tuffa perioder genom åren.

– Sverige fick göra det i mitten på 90-talet framtill milleniumskiftet , våra baltiska grannländer har gjort det, Spanien med flera har gjort det så man kommer inte undan utan egna uppoffringar, säger Stefan Löven.