Cityfestivalen spräcker kostymen

4:41 min

Västerås Cityfestival har förmodligen nått sin maxgräns i och med helgens publiksuccé.

– Det känns som att vi toppade, det gör det verkligen. I alla fall med den organisation vi har i dag så kommer vi inte längre, kan jag säga. Vi får kika på den biten, säger festivalgeneralen Alf Westerdahl på halvkommunala marknadsföringsbolaget Västerås & Co.

Måns Zelmerlöw drog storpublik till stora scenen på fredagen och även Magnus Uggla på torsdagen, trots att det regnade då. 

– Det bästa vi nånsin har gjort. Vädret hade vi med oss, och ja... bästa. Det är det jag vill säga, säger Alf Westerdahl med aningen sliten röst.

Besöksrekordet från 2013 kan vara slaget.

– Jag skulle vara väldigt överraskad om det inte var så. Vi kommer summera det här närmare i dag, men hundratusen - lätt. Det hände ju så mycket mer i stan också: Aroscupen i fotboll som slog rekord, det var Midnattssolsrallyt, (wakeboard-tävling i ) Västerås Cable Park, SM i motocross... hela stan kokade, vill jag påstå, säger Alf Westerdahl.

Västerås Cityfestival justerades i år för att bli luftigare och mer lättillgänglig. Kritiken från Västerås handikapporganisationers samarbetsråd, om att ledsagare och kontaktpersoner också måste betala inträde till konsertområdet, hörsammades. 

Nu är frågan om gränsen för hur stor festivalen kan bli är nådd.

– Det ska vara lätt att ta sig fram; det är a och o. Det ska inte vara så att man tvekar att gå ner för att det är för mycket folk, utan det ska kännas välkomnande.

Finns det en ambition att Västerås Cityfestival ska bli ännu större?

– Kanske inte större, men bättre.