
Tour de France: Här är namnen att hålla koll på
Tour de France anno 2015 är en riktigt öppen historia på förhand.
Fyra huvudfavoriter, däribland fjolårsvinnaren Vincenzo Nibali, tippas göra upp om segern i konkurrens med flera hungriga outsiders som tillsammans har potential att skapa en häftig tävling över tre veckor.
Årets Tour de France inleds i holländska Utrecht 4 juli och har traditionsenlig målgång i Paris 26 juli. Fyra segerkandidater, varav tre tidigare tourvinnare, sticker ut i ett väldigt starkt startfält, tyvärr utan svenskar, där ett par intressanta utmanare kan röra om i grytan.
Här är namnen att hålla koll på:
Vincenzo Nibali, Astana, Italien
Nibali tog en överlägsen totalseger i fjol efter att de främsta utmanarna, Chris Froome och Alberto Contador, vurpade bort sig på vägen mot avgörandet i Pyrenéerna. Den sympatiske italienaren har visat en stigande formkurva och stod för en imponerande insats då han försvarade den italienska mästartröjan vid nationsmästerskapet förra helgen. Kommer att få stark uppbackning av sitt Astana-lag med landsmannen Michele Scarponi, danske Jakob Fuglsang och estländaren Tanel Kangert som främsta hjälpryttare i bergen.
Chris Froome, Team Sky, Storbritannien
Fick förra året se sina chanser till slutseger grusas redan på den femte sträckan då han vurpade bort sig på den rafflande kullerstensetappen till Arenberg Port du Hainaut. Chansen till revansch för 2013 års toursegrare ser dock bra ut på pappret. Froome spände vaderna och gav ett rejält formbesked då han tog hem slutsegern i Critérium du Dauphiné, etapploppet som många av favoriterna använder som uppladdning inför touren. Är en av de starkaste i bergen och kan försvara sig bra på tempo men måste göra bättre ifrån sig på mellanetapperna (även årets bansträckning bjuder på kullersten) om han ska ha med slutsegern att göra.
Alberto Contador, Tinkoff-Saxo, Spanien
Fick kasta in handduken efter en otäck vurpa på den tionde etappen i fjol. I år siktar den tvåfaldige tourvinnaren på att bli den förste att vinna dubbeln – Giro d'Italia och Tour de France under samma säsong – sedan Marco Pantani 1998. Vann nyligen franska loppet Route du Sud, den enda tävlingen spanjoren ställt upp i sedan segern i Giro d'Italia i maj, men svaret på frågan hur mycket Contadors triumf i Italien egentligen kostade lär vi inte få veta förrän klungan rullar in i Pyrenéerna den andra veckan.
Nairo Quintana, Movistar, Colombia
Gjorde stor succé vid sitt senaste deltagande 2013 då han dominerade i bergen, tog en etappseger och slutade tvåa totalt bakom Chris Froome. Sedan dess har Quintana vunnit Giro d'Italia och utvecklats ytterligare som en cyklist för de stora etapploppen. Har gjort fina resultat under våren där slutsegern i prestigefyllda etapploppet Tirreno Adriatico sticker ut särskilt. Har även slipat sin kullerstenskompetens då han den här säsongen har kört flera tävlingar i Belgien i tuff terräng. I form är Quintana den bäste klättraren i klungan där han även kommer ha god hjälp av den nykrönte spanske mästaren Alejandro Valverde. Nyckeln till seger blir att ta sig igenom de tuffa inledande etapperna på ett bra sätt.
Joaquim Rodriquez, Katusha, Spanien
Den 36-årige "Purito" har samlat på sig tio topp-10-resultat varav flera podiumplaceringar i Grand Tour (Giro d'Italia, Tour de France och Vueltan) och får som vanligt ses som en outsider till slutsegern. Rodriguez trivs allra bäst i de tuffaste stigningarna och lär ha gnuggat händerna när den kraftigt kuperade bansträckningen avslöjades förra hösten. Spanjoren lär dock behöva skaffa sig ett rejält försprång i bergen då han inte håller samma klass som konkurrenterna på tempo.
Thibaut Pinot, FDJ, Frankrike
Den franske kelgrisen har vunnit många hjärtan med sina insatser i touren de senaste åren. Slutade trea 2014 efter hård kamp med landsmannen Jean-Christophe Peraud och 25-åringen har visat en stadigt stigande utvecklingskurva de senaste åren. Tog hem den tuffaste etappen i Romandiet runt i maj före namn som Froome, Nibali och Quintana samt imponerade i uppladdningsloppet Schweiz runt där han tog ytterligare en tung etappseger. Har förbättrat sin utförskörning betänkligt och hoppas ta ytterligare kliv mot den absoluta täten i de stora etapploppen.
Tejay van Garderen, BMC Racing Team, USA
Kommer till touren som BMC:s kapten för tredje året i rad. Amerikanen har slutat femma vid två tillfällen och hoppas, precis som Pinot, att kunna närma sig "de fyra stora" över tre veckor. 26-åringen gav Froome en rejäl kamp om slutsegern i Critérium du Dauphiné där han bara var tio sekunder från slutsegern. Det uttalade målet inför årets Tour de France är en podiumplacering och sett till resultat de senaste åren känns det inte som en helt orimlig målsättning trots den stentuffa konkurrensen.
Jean-Christophe Péraud, AG2R-La Mondiale, Frankrike
Fjolårstvåan överraskade många med en imponerande insats då han var best of the rest bakom överlägsne Nibali. Bortsett segern i Critérium International i mars har 38-åringen inte stått för några framskjutna placeringar hittills under säsongen och formen känns osäker inför touren.
Romain Bardet, AG2R-La Mondiale, Frankrike
Har till skillnad mot stallkamraten Peraud visat gryende form den senaste tiden med en imponerande etappseger i Dauphiné som främsta merit. Aggressiv och attackvillig cyklist som trots sin ringa ålder (24) inte drar sig för att utmana tungviktarna i bergen. Hoppas bygga vidare på sin sjätteplats från 2014.
Andrew Talansky, Cannondale-Garmin, USA
Den amerikanske tempomästaren sågs som en outsider att räkna med inför förra årets upplaga efter en imponerande totalseger i Dauphiné. Touren slutade dock i tårar för Talansky som tvingades bryta på den tolfte etappen efter flera vurpor under den första veckan. Delar ledaransvaret i Cannondale-Garmin med irländaren Dan Martin och kanadensaren Ryder Hesjedal.
Källor: inrng.com / procyclingstats.com