Fler lotsbilar vid värmländska vägarbeten

1:05 min

Trafikverket har haft som krav att beläggningsarbeten på vägarna i Värmland ska ha lotsbil förbi arbetsplatsen i sina upphandlingar. Detta för att skydda vägarbetarna och sänka hastigheterna förbi vägarbeten i länet.

– Lotsbilen åker ju lite fortare utanför själva arbetsområdet där man är med personalen och sedan håller man ned hastigheten så man säkerställer att man håller under trettio kilometer i timmen förbi arbetsplatsen, säger Tommy Wiklund, Trafikverkets projektledare för beläggningsarbeten i Värmland.

Något som är extra viktigt enligt en rapport ifrån Trafikverket är dock att skyltningen är tydlig när det finns en lotsbil. Detta för att trafiken ska hinna uppfatta att det kan bli kö och att hastigheten sänks, då många trafikolyckor vid vägarbeten sker när en upphinnande bil kör in i bilen framför.

Trafikanterna kanske inte tycker det är så roligt att få vänta på en lotsbil, men Tommy Wiklund tycker att lotsbilarna gör skillnad för vägarbetarnas arbetssituation.

– Jag tror att de flesta tycker att det är positivt. Sen får man ju ändå vara medveten om att man har trafiken bakom ryggen och får titta sig omkring när man blir passerad av ett fordon, berättar Tommy Wiklund, Trafikverkets projektledare för beläggningsarbeten i Värmland.