Längre öppettider i livsmedelsbutiker får facklig kritik

3:22 min

Livsmedelsbutikerna i Sverige har öppet allt längre. Fackförbundet Handels är kritiskt, framförallt för att det kan innebära större otrygghet för de anställda.

Många kunder är däremot positiva, som exempelvis Xavier, som gärna skulle se att hans närbutik stängde ännu senare.

– Där jag bor har vi en ICA som stänger 23. Det finns de gånger man önskar att de stängde ännu senare, men jag förstår att det kanske inte är så roligt att jobba i matbutik så sent, säger han.

Att livsmedelbutikerna i Sverige har öppet varje dag är numera ingenting konstigt. Men i och med att allt fler människor jobbar under oregelbundna tider är det allt fler butiker som också väljer att ha öppet längre på dagarna.

Mårten Tenne driver Ica Maxi i Nyköping. Idag har butiken öppet mellan 07 och 22, men man siktar på att förlänga öppettiden till klockan 23. Anledningen är att man vill fånga upp de kunder som gör småköp på exempelvis bensinmackar sent på kvällen, säger han.

– Ofta så är stormarknadskunden en kund som handlar ett antal gånger per månad på stormarknaden, men den handlar också på andra butiker och gör just mindre inköp. Och det här vill ju vi komma åt.

Men den här tendensen, att livsmedelsbutiker av alla möjliga storlekar oftare och oftare har öppet så länge som 23 eller 24, är någonting som får kritik från fackförbundet Handels.
Fredrik Wimborn från Förhandlingsenheten på Handels, menar att det inte finns någon marknadsmässig fördel för en butik att ha öppet senare än 21. Framförallt handlar det om en ängslighet inför att andra närliggande butiker väljer att ha öppet längre, det blir som en dominoeffekt. I själva verket är det ett försumbart antal nya kunder det handlar om.

Däremot innebär utökade öppettider ett stort arbetsmiljöproblem för handelsanställda, menar Fredrik Wimborn. Förutom att studier visar att sena och oregelbundna arbetstider är dåligt för hälsan, ökar risken för stölder, rån och allmän otrygghet, säger han.

– Ju senare butiken har öppet, desto större är risken att man utsätts för någon form av hot, rån och/eller våld på grund av detta. Det är mindre bemanning i butikerna, det är mindre kunder i butikerna ju senare det blir. Det är ett av de största arbetsmiljöproblemen vi har i detaljhandeln.

Mårten Tenne från ICA Maxi i Nyköping tror i motsats till Fredrik Wimborn att de anställda kommer reagera positivt på att butikerna har öppet längre, framförallt med tanke på den generösa OB som det innebär att jobba sena timmar.

– Det är också en möjlighet för dem att tjäna mer pengar för det är ju bra OB. Vi har inom handeln en relativt låg grundtimlön, men en väldigt, väldigt generös OB-ersättning. Det är många som uppskattar att jobba de här kvällstimmarna. Inte alla dagar, utan vid något eller några tillfällen i veckan eller månaden, säger Mårten Tenne.

Fadya är en av de som valt att handla på Coop en sen kväll. Eftersom hon glömt flera inköp som hon behöver till sin dotters födelsedag morgonen därpå passar den sena öppettiden perfekt. Även om hon förstår att utökade öppettider kan bli ansträngande för de anställda.

– Min dotter fyller år imorgon. Hon ska ha frukost på sängen och jag kom på det i sista sekund. Jag förstår att de som jobbar kan tycka att det är jobbigt men det är jättebra att det är öppet sent, säger hon.