Ökad cancerrisk för solbrända barn

1:47 min

Det gäller att skydda sig mot stark sol, framför allt gäller det barn. Varje gång man bränner sig ökar risken för hudcancer senare i livet, säger hudläkaren Olle Larkö.

Risken för den allvarligaste formen av hudcancer hänger på hur ofta man bränner sig, snarare på hur illa man bränt sig. 

– Bränner man sig i solen som barn är risken större att man får hudcancer senare i livet. Små barn blir också lätt brända, säger Olle Larkö, hudläkare och professor i dermatologi.

Undersökningar gjorda i Australien visar att de som är födda där löper större risk att få cancer än inflyttade med samma hudtyp, just för att de utsatts för stark sol i barndomen.

Åker man utomlands är det ännu viktigare att tänka på solskydd. På Lanzarote till exempel är solen två och halv gånger så stark som i Sverige.

Men även på hemmaplan bör man vara försiktigare än vad många kanske tror. Olle Larkö menar att det är ett riskbeteende att sola i flera timmar i bara bikini eller badbyxor.

– Vi har en övertro till solskyddskräm. Den är bra som komplement på ansikte och händer, men det allra bästa skyddet är kläder.

Siffrorna på solskyddskrämen står för hur många timmar du kan vara i solen utan att bli röd, men de hjälper inte mot den allvarligaste formen av hudcancer. Testerna är dessutom gjorda med en handfull kräm över hela kroppen. Smörjer man sig tre gånger om dagen gör man åt en 100-gramstub på en dag.