Folkrättsexpert: Brott mot internationell rätt

1:16 min

Den israeliska militären har bordat det svensk-norska Ship to Gazas fartyg "Marianne av Göteborg". Bordningen skedde på internationellt vatten, vilket kan vara ett brott mot internationell rätt.

Ann Ighe, talesperson för Ship to Gaza, säger att kontakten med besättningen på Marianne bröts klockan 01 i natt.

– Det var senaste gången vi talade med någon av dem på båten och då befann de sig 97 sjömil från Gazas kust, alltså gott och väl på internationellt vatten, säger Ighe.

Vid det tillfället uppgav besättningen att de kunde se israeliska fartyg runt 700 meter bort från båten, därefter blev det tyst. Vid klockan fem i morse meddelade israelisk militär att fartyget bordats. Man bekräftade då också att det hela skedde på internationellt vatten.

Fartyget var lastat med medicinsk utrustning, och hade som mål att bryta den israeliska blockaden av Gaza. Det kommer nu att bogseras till hamnen Ashdod i Israel. Det är oklart om besättningen är att betrakta som gripen.

Enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet och särskilt inriktad på havsrätt, får det inte gå till så här.

– Enligt min mening får de inte göra det, fartyget befann sig på internationellt vatten och där är det under flaggstatens jurisdiktion. Inget annat land kan lägga sig i fartygets ärende om det inte handlar om misstanke om handel med narkotika, slaveri eller sjöröveri.