Greklandsoron sänker börserna

1:47 min

Greklandsoron har pressat aktiebörserna runt om i världen i dag. Stockholmsbörsen var ned över tre procent inledningsvis men ligger nu omkring minus två procent.

Investerarna har blivit mer försiktiga efter helgens sammanbrott i förhandlingarna om Grekland, säger Andreas Wallström som är chefsanalytiker på Nordea.

– Om man ser sammantaget på marknadens reaktioner så är det en flykt ifrån risk, säger han.

Hur märks det?

– Det märks genom att det köps mer säkra tillgångar som tyska statsobligationer, schweiziska franc, amerikanska dollar.

Det är inte bara aktiebörserna som sjunker utan även räntorna på stabila statsobligationer som de tyska och svenska. När räntorna sjunker på statsobligationer är det till skillnad från för aktierna ett tecken på att de är populära.

Många av de europeiska aktiebörserna har haft samma utveckling under dagen. Det började med en kraftig nedgång och sedan har marknaderna återhämtat sig. I Frankfurt och i Paris har börserna sjunkit mer än i Stockholm och i London är tillbakagången mer måttlig.

– Det är mer instabilt än det var förra veckan, och jag tror det här kommer fortsätta inom överskådlig framtid. Jag tror vi kommer få se ganska volatila räntemarknader och börser de kommande veckorna, säger Andreas Wallström på Nordea.

För den svenska riksbankschefen Stefan Ingves är nog utvecklingen på valutamarknaden ändå det mest intressanta. Det tror Claes Måhlen som är chefsstrateg på Handelsbanken.

– Om man skulle få ett mer dramatiskt förlopp i Grekland skulle det kunna innebära att euron försvagas mot kronan och det gillar inte Riksbanken som vill ha en svagare krona för att få upp inflationen. Men än så länge kan vi säga att kronan inte har rört sig så mycket under dagen, utan det är ganska måttliga rörelser generellt sett på valutamarknaden, säger han.