Miro Zalar: ”Skandal att friidrotten inte hanterat det bättre”

3:26 min

Efter Justin Gatlins senaste framgångar ser Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar inte särskilt mycket fram emot 100 och 200 meter i VM.

– Den stora skandalen är att inte friidrotten hanterat det på ett bättre sätt, säger han.

Justin Gatlin slog i natt till med tidernas femte snabbaste lopp när han utklassade det övriga fältet på de amerikanska mästerskapen med tiden 19.57.

Men Radiosportens expert Miro Zalar jublar inte direkt över insatsen på grund av amerikanens dopningshistoria.

– Det är väl ingen hemlighet vad jag tycker. Har man varit avstängd två gånger för dopning så borde man inte få komma ut på en friidrottsarena igen. Det är den stora skandalen att inte friidrotten hanterat det på ett bättre sätt, säger Miro Zalar.

I och med nattens resultat så är dopningsstämplade Gatlin favorit inför VM på både 100 och 200 meter men Miro Zalar tycker att friidrotten är illa ute med Gatlin som affischnamn.

– Jag tycker det är fruktansvärt jobbigt. Nästan vem som än har åkt dit så har det på något sätt överlevt, men nu tycker jag man börjar nå någon slags gräns. Det ger en dålig smak i munnen och jag kommer inte känna någon större upphetsning att se VM-finalerna på 100 och 200 meter.

Med i toppen av årsbästalistan på 100 meter så finns både Tyson Gay och Asafa Powell, som även de tidigare åkt fast för doping.

Så för de som inte vill att någon med dopningsstämpel ska vinna VM så stavas räddningen Usain Bolt.

Miro Zalar är en av de som hoppas att jamaicanen hittar tillbaka till storformen.

– Det skulle vara grymt om han kommer tillbaka och kan vinna de här distanserna som han har gjort tidigare, men tyvärr är det inte så mycket som talar för det och jag ser det som ganska osannolikt att han kan vinna.

Så vad har du för känsla inför VM i Peking?

– Som det ser ut nu så är det väl ingen tvekan om att Justin Gatlin är storfavorit på båda distanserna och det är väl mest sannolikt att han vinner båda grenarna.

Och vad kommer du säga då?

– Jag kommer i alla fall inte skrika mig hes av glädje om jag ser en ruskigt bra tid.