Misstänkta männen förnekar brott

1:24 min

I dag startade en fyra dagar lång rättegång mot två män som misstänks ligga bakom branden av restaurang Akropolis i Bollnäs i februari.

De två männen, 38 och 41 år, som har anknytning till restaurangen förnekar brott. Men bevisningen är god tycker åklagare Christer Sammens.

– Vi kan inte bevisa vem som använt tändaren eller tändstickor eller hur man nu betett sig. Däremot kan vi väl anse att bevisningen går ut på att båda varit eniga om det här, om man inte gjort det själva så har man haft andra inblandade.

Bevisningen bygger på telefonanalyser som visar var de två männen funnits under kvällen.

Det har också hittats tre plastkorkar med bensin på platsen. På korkarna hittades DNA från den äldre av de åtalade männen. Efter branden har det gjorts hemliga avlyssningar av männens telefoner som haft betydelse.

– Den är en pusselbit bland flera, den är inte helt avgörande men den ger stöd till åtalet enligt min uppfattning, säger åklagare Christer Sammens.

Men de här bevisen håller inte för en fällande dom anser de båda männens försvarsadvokater.

Jan-Åke Nyström försvarar 38-åringen.

– Ja, det finns ju ingen direkt bevisning som utpekar honom och ingen teknisk bevisning heller. Det finns vad vi kallar indicier men det finns också ett bestämt förnekande från vår sida. Han är alltså inte inblandad i detta, säger Jan-Åke Nyström.

Inte heller advokat Per Råström som försvarar 41-åringen tycker att åklagarens bevisning håller.

– Han förnekar ju brott helt och hållet. Han har en förklaring att han varit utsatt för yttre påverkan och hot av andra personer, så vitt vi kan bedöma är det väl de som har ställt till det här och inte min klient.