Oro för Grekland i Kristianstad

1:36 min

Rubrikerna om krisen i Grekland har avlöst varandra den senaste veckan. Både banker och bankomater har bommat igen. Och även i Kristianstad växer oron.

 

- Det klart att jag är orolig. Jag har kusiner som bor i Grekland, vänner som lämnat Grekland och söker sig en ny framtid någon annanstans. Det klart att jag tänker på hur det här landet bygga upp sig själv när kompetens försvinner, säger Ellena Dellios Vukic, ordförande i Folkpartiet i Kristianstad med rötter i Grekland.

Orsaken till när den ekonomiska krisen i Grekland började är omdebatterad. Vissa menar att krisen startade 2001 när Grekland gick med i EMU, medan andra bedömer att den startade lång tidigare. Grekland har tvingats låna stora summor pengar av andra EU-länder som nu tvivlar på landets återbetalningsförmåga. Var fjärde grek går nu utan arbete och bland ungdomar är siffran ännu större. Utvecklingen oroar Ellena Dellios Vukic.

- Vad händer när allt hopp försvinner? Tänk om kriminaliteten ökar, eller om man börjar slåss mellan höger och vänster. Grekland har haft inbördeskrig, det finns en historia som gör att vi måste vara vaksamma.

Vad är dina bekanta oroliga för?

- Hur de ska få ihop sin vardag.  Är du företagsledare så riskerar du att allt faller ihop, har du ingenting riskerar du att ha ännu mindre. Man vill ha en lösning. Det är nu poltiiken får visa vad är det för Europa vi vill ha.